SIPA od banaka zatražila podatke o računima Dodikove porodice i saradnika

SIPA je u prošloj sedmici bankama poslala dopis da im se dostave informacije o računima i svim transakcijama članova porodice predsjednika Republike Srpske i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, potvrđeno je za Dnevni list iz nekoliko izvora.

Agencije / 22. Februar 2016

 Osim članova porodice navedena su imena i više osoba, saradnika Milorada Dodika.

Nalog za kontrolu Dodikove imovine, kao i porijeklo imovine koja se vodi na članovima Dodikove porodice, SIPA-inim inspektorima izdalo je Tužilaštvo BiH.

Slučaj “Pavlović”

Tužilaštvo BiH trenutno vodi istragu u slučaju “Slobodan Pavlović i drugi”, u kojem se istražuju vlasnik banke Slobodan Pavlović i još četvero službenika banke zbog sumnje da je Pavlović banka Miloradu Dodiku odobrila fiktivni kredit od 750.000 eura za kupovinu vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Pavlovića i saradnike SIPA je uhitila 11. februara, a u petak su pušteni iz pritvora. Dodik je prošle sedmice na konferenciji za novinare pokazao sve dokumente o kreditu koje je pronašao u osobnoj arhivi i koji, tvrdi on, dokazuju da je kredit realiziran po zakonu i pravilima.

Dodik se pita zašto bi još uvijek vraćao visoke rate i kamate ako je kredit bio fiktivan. Dokumentaciju je dostavio Pavlovićevoj obrani.

Dodik kaže kako je već duže vrijeme izložen neprofesionalnim i bahatim aktivnostima Suda i Tužilaštva BiH što dokazuje i slučaj Pavlović.

“Neko je očigledno Tužilaštvo ili doveo u zabludu ili se radi o nekoj odmazdi”, smatra Dodik.

On se pita kako je moguće da je Tužilaštvu BiH važnija priča o nekom kreditu iz Pavlović banke, a nije nabavka talgo vozova u FBiH.

Kaže kako postoje jasne indicije da su SDS-ovi ljudi i SDS htjeli da tu banku otmu od Slobodana Pavlovića na način da ubace svoje ljude unutar banke koji će da odlučuju, a da marginaliziraju njega kao vlasnika.

“Kada su vidjeli da bi mogli biti izloženi pravosudnom progonu za ogromnu štetu koju su počinili počeli su da se malo korigiraju. Shvatili su da su pretjerali pa su navodno dali podršku banci znajući da iz SAD dolazi grupa eminentnih advokata koji će braniti Pavlovića”, rekao je Dodik jučer za OBN.

Dodikovi najljući politički protivnici iz SDS-a podnijeli su kaznenu prijavu protiv Dodika zbog kredita u Pavlović banci i na taj način pokrenuli istragu. SDS je Dodiku pakirao i aferu “kilogram zlata”, ali Tužilaštvo nije otvorilo istragu u tom slučaju.

Imovina i poslovi

Što se tiče Dodikove imovine ona se procjenjuje na više miliona. Dodik u svojim nastupima uvijek ističe kako je sve stekao trudom i radom i kako je i prije rata imao impozantnu imovinu i uspješan porodični biznis.

U imovinskom kartonu, a koji je objavio CIN, lider SNSD-a navodi da je samo u 2014. godini zaradio 247.194 KM, i to od plaće i od prihoda od poljoprivrede i iznajmljivanja kuće u Beogradu.

Koji je povod za provjeru Dodikove imovine zasad se može samo nagađati. Je li u BiH počela stvarna borba protiv korupcije i kriminala pa su najkrupnije ribe prve na provjeri ili je u pitanju politički progon i hajka?

Što se tiče imovine političkih lidera u BiH ona je zaista impozantna i mjeri se milionima maraka. Političari su u BiH među najbogatijim ljudima, a vile, vikendice, poslovni prostori i debeli računi u domaćim bankama vjerojatno su samo dio bogatstva za koju se u bh. javnosti zna.

U diplomatskim i medijskim krugovima već izvjesno vrijeme postoje informacije kako bi svi bh. lideri mogli na “provjeru” što podrazumijeva provjeru porijekla imovine, ali i svih sumnjivih poslova koji se u javnosti spominju svih poslijeratnih godina.

Te priče potaknute su posebno nakon što je 25. januara uhapšen lider SBB-a Fahrudin Radončić, a potom otvorena istraga oko Dodikovog kredita.

Radončić je optužen za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Sarajevski mediji su objavljivali, pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH,  da bi se istraga oko Radončića mogla i proširiti.

Određene, neprovjerene informacije, koje cure iz diplomatskih krugova kažu kako postoje instrukcije iz međunarodne zajednice da bi se glavni akteri na bh. političkoj sceni trebali “provjeriti” do odobravanja kandidatskog statusa BiH za pristupanje EU, piše Dnevni list.

Vladajuća elita s optimizmom očekuje da će to biti naredne godine. 

 
 
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.