Skandalozno: Termoelektrana u Gacku prestala sa radom dok je spaljivana droga

Od ranije smo znali da gradnja saobraćajnica, mostova i zgrada predstavlja veliko iskušenje za naše neimare, ali nismo mogli vjerovati da će i spaljivanje jedne tone narkotika predstavljati veliko iskušenje za našu državu i njene službenika.

Nebojša Vukanović / 15. Decembar 2012

Naime Rudnik i termoelektrana Gacko ispali su iz pogona u trenutku dok je vršen proces spaljivanja i uništavanja 1 000 kg narkotika. Radnic, koji su željeli ostati anonimni zbog straha da bi mogli ostati bez posla, obavjestili su nas da je termoelektrana prestala sa radom dok je trajao proces spaljivanja droge, i oni su izražavali sumnju da su upravo narkotici i nnjigova kartonska ambalaža prouzrokovali kvar jer nisu mogli da prođu kroz uske cijevi do kotla.

Izvršni direktor Termoelektrane Maksim Skoko tvrdi da kvar nije prouzrokovala droga već pucanje cijevi u kotlu. "Informacije da je droga izazvala kvar su netačne. Kvar na termoelektrani prouzrokovala je cijev u ležištu kotla kroz koju teče para veoma visoke temperatutre i pritiska, a promjer cijevi je svega 3,5 cm tako da droga ni teoretski u tehničkom smislu nije mogla prolaziti kroz cijev koja je pukla. Uspjeli smo zamijeniti cijev i otkloniti kvar, pa je termoelektrana puštena u pogo oko 2 sata poslije ponoći".

Generalni direktor Rudnika i termoelektrane gacko Dragoljub Mučibabić prisustvovao je spaljivanju droge zajedno sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem i ministarom bezbjednosti Savjeta ministara BiH Fahrudinom Radončićem. On tvrdi da je naknadno sva droga bezbjedno uništena. "Tačno je da je došlo do kvara i ispadanja iz sistema, ali smo mi odmah nakon incidenta pozvali policiju koja je obezbjeđivala termoelektranu sve dok kvar nije otklonjen. Manji dio droge i onih kartonskih kutija je bio zaostao u mlinu, ali je on odmah vraćen čim je ponovo pokrenuta proizvodnja i čim je mlin dostigao potrebnu temperaturu, i ja odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvih propusta i da je sva droga bezbjedno uništena".

Sama činjenica da je termoelektrana ispala iz pogona upravo u trenutku dok je po prvi put poslije rata uništavana tona narkotika ostavlja sumnju da posao nije urađen onako kako treba. Ako je policija pozvana da obezbjeđuje termoelektranu, mlin i kotao sve dok se kvar ne otkloni postavlja se pitanje da li su tu bili i pripadnici SIPE koji su organizovali akciju spaljivanja, ili su se i oni povukli u Sarajevo zajedno sa svojim šefovima odmah po gašenju kamera. SIPA i druge bezbjednosne agencije trebale bi sprovesti vandrednu opsežnu istragu kako bi se precizno utvrdilo šta se dešavalo u RiTE Gacko tokom procesa spaljivanja droge, da li je sve urađeno po planu, i da o rezultatima istrage obavijesti javnost. Kkao je moguće da se kvar dogodi u trenutku spaljivanja droge, da li mlinovi na termoelektrani zajedno sa ugljem mogu da samelju i drogu koja je zapakovana u specifičnoj ambalaži, i da li spaljivanje velike količine narkotika može imati posljedica po zdravlja stanovnika Gacka?

I dok se u susjednoj Srbiji i Hrvatskoj vodi borba protiv korupcije i kriminala i hapse se bivši ministri, premijeri i tajknu zbog sumnji da su sumnjivim poslovima oštetili državu, u Bosni i Hercegovini kriminal i korupcija su u svakodnevnom porastu, a na udaru zakona nalaze se samo sitniji kriminalci. Direktor SIPA-e Goran Zubac i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Fahrudin Radončić pokušali su da spaljivanjem droge koja je zaplijenjena u proteklih decet godina prikažu javnosti da je i kod nas država odlučila da se uhvati u koštac sa kriminalom, ali oni nisu željeli da kažu kada će i kod nas početi velike akcije i hapšenja političara i visokih funkcionera. "Ova akcija spaljivanja droge predstavlja poklon našim građanima pred novogodišnje praznike jer je naš cilj da pokažemo građanima da postoji pravna država koja će se uhvatiti u koštac sa kriminalom. Naredna 2013. godina biće proglašena godinom borbe protiv sistemske korupcije, pa će i kod nas početi hapšenja ljudi koji su privatizovali i uništili preduzeća, prevarili banke uzimajući kredite koje nisu željeli da vraćaju, i koji su na hiljade radnika ostavili bez posla i hljeba. Moramo se suočiti sa organizovanim kriminalom jer ne postoje Miškoivći samo u Srbiji već i kod nas".

I direktor SIPA-e Goran Zubac tvrdi da nema povlašćenih i zaštićenih ličnosti, ali ne želi da kaže kada će institucija kojom rukovodi početi da hapsi ministre, tajkune i direktore velikih javnih preduzeća za koje se sumnja da su sumnjivim poslovima i javnim nabavkama državu oštetili za milione maraka. "Ja ne mogu govoriti o detaljima, otkrivati pojedinosti jer neke istrage su u toku. Kod nas nema zaštićenih i nedodirljivih, i svi oni koji su dio organizovanog kriminala i lanca korupcije naći će se pod istragom i biće procesuirani u narednom periodu".

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija država u Evropi, i svakako da bi svi političari koji su obavljali visoke dužnosti u poslijeratnom periodu trebali biit pod istragom, i trebalo bi se utvrditi kako su za kratko vrijeme došli u posjed brojnih nekretnina i višemilionske imovine. Goran Zubac odranije je poznat kao dobar glumac jer je još kao načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje često organizovao konferencije za novinare, hvalio se rezultatima i zaplijenama droge, ali u mnogim slučajevima pokazalo se da rezultati nisu bili onakvi kakvim se prikazuju.

Tako se tokom akcije "Leotar" Zubac pohvalio da je zaplijeenio rekordnu količinu heroina u kanti jupola, ali je naknadno hemijskom analizom utvrđeno da se radilo o ljepilu za parket, a osumnjičeni su pušteni na slobodu. Umjesto predstava, čelnici bezbjednosnih struktura trebali bi početi raditi svoj posao, i istraživati korumpcionaške afere čiju su akteri vodeći političari u zemlji. Kada bi se svim korumpiranim političarima, funkcionerima i tajkunima oduzela nelegalno stečena imovina, država ne bi trebala da brine kako će vraćati rate kredita i inostrane dugove.

 

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.