Slovačka Erin Brokovič, borac protiv korupcije, zaštitnica manjina

Godinama se bori protiv korupcije. Sada je prva predsjednica Slovačke.

BUKA portal / 08. April 2019

Rođena je u Bratislavi 1973. godine u radničkoj porodici. Odrasla je kako kaže, u porodici “otvorenog uma”. Sa 23 godine završila je pravni fakultet. Od tada je radila u lokalnoj vlasti, fondacijama i u Greenpeace-u kao advokatica u oblasti zaštite životne sredine. Sa 40 godina postala je poznata u cijeloj zemlji, kada je dobila parnicu protiv nezakonite deponije u svom rodnom gradu. Dobila je nadimak slovačka Erin Brokovič.

U januaru 2018. godine izabrana je za potpredsjednicu nove političke stranke Progresivna Slovačka. Odlučila je da se kandiduje za predsjednicu kako bi se borila protiv korupcije, nakon ubistva istraživačkog novinara u februaru 2018. godine Jana Kuciaka, koji je istraživao povezanost političara sa organizovanim kriminalom.

Tokom kampanje zagovarala je jednakost i ljudska prava LGBT osoba.

"Ja sam kandidat koji vodi računa o manjinama i veoma poštujem nacionalne manjine. Želim ponuditi prave vrijednosti i teme. Hajde da tražimo stvari koje nas povezuju. Hajde da stavimo borbu za bolju Slovačku iznad svih borbi za ličnu korist. Hajde da pozovemo druge ljude da teže idejama i vrijednostima koje su nas povezale tokom ovih izbora", kazala je Čaputova.

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.