Sloveniju razbjesnela karta "Velike Mađarske" na Twitter nalogu Orbanove vlade

Slovenija je kao provokaciju osudila objavljivanje geografske karte Mađarske koja uključuje i veliki dio Slovenije, a koju je na Twitteru objavila kancelarija za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Hina / 08. Juni 2019

Na karti je u okviru "Velike Mađarske" i slovenačko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog sporazuma sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavila kancelarija koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Slovenja osuđuje objavu te karte koja ne pridonosi jačanju evropskih vrijednosti i dobrosusjedskih odnosa. Evropska unija je nastala kao projekat kojim su nadvladana historijska opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je ministarstvo spoljnih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao je i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može da izazove opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni evropsko ni miroljubivo".

Šarec je naveo da se u slovenačkom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje".

Reagovalo je i više slovenačkih parlamentarnih poslanika, političara i drugih javnih ličnosti.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.