Službenici prijete generalnim štrajkom

Vlada Kantona Sarajevo ne poštuje zakone koje je sama donijela, demonstrira silu i ponižava zaposlene, zbog čega je Sindikat državnih službenika i namještenika Federacije BiH /FBiH/ najavio štrajk upozorenja.

Agencije / 26. Decembar 2014

"Ako ni poslije toga ne budu ispunjeni naši zahtjevi, idemo u generalni štrajk", poručio je predsjednik Štrajkačkog odbora državnih službenika Kantona Sarajevo Adil Aljić.

"Dnevni avaz" navodi da je Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH odluku o dvočasovnom štrajku upozorenja donio nakon što Vlada Kantona Sarajevo, predvođena vršiocem dužnosti premijera Muhamedom Kozadrom /SDA/, nije odgovorila ni na jedno pismo u kojem je tražena isplata dvije zaostale plate.

"Primorani smo na štrajk kojim želimo da ostvarimo naša prava. Tražimo isplatu novembarske i decembarske plate do 15. januara, usklađivanje osnovice, poštivanje kolektivnog ugovora i dogovora koje smo postigli sa Vladom", rekao je Aljić.

On ističe da će štrajk početi 5. januara, a obustava rada trajaće 10 dana i to svaki dan po dva časa, nakon čega idu u generalni štrajk, ukoliko ne budu ispoštovani njihovi zahtjevi.

Prema njegovim riječima, službenici u Kantonu ne mogu više da tolerišu da funkcioneri za sebe obezbjeđuju privilegije i "bijeli hljeb", a da za radnike nema ni plata.

"Postajemo država samo za ministre i njihove kadrove", kategoričan je Aljić.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.