Šmit "žrtveni jarac", EUFOR ostaje u BiH, a OHR se nigdje ne spominje: Dodik otvara flašu najskupljeg šampanjca

Šmit "žrtveni jarac", EUFOR ostaje, a OHR se nigdje ne spominje-upravo ove tri konstatacije najbolje opisuju epilog višednevnih kuloarskih diplomatskih razgovora na temu Bosne i Hercegovine u sjedištu UN-a u Njujorku.

Elvir Padalović / 03. Novembar 2021

 

Dugo najavljivani Šmitov izvještaj o stanju u zemlji čuće se u Savjetu bezbjednosti ali biće to kao kada djeca u razredu na jedan dan ostanu bez učiteljice, ima neke discipline među njima ali ništa naučiti neće.

Rusko NJET izvještaju Kristijana Šmita i rezolutno odbijanje da on nastupi pred Savjetom bezbjednosti UN-a predstavlja pobjedu Rusije koja je sve ovo uslovljavala vetom na produženje mandata EUFOR-a nakon 5.11 u misiji Altea.

Podsjetimo, prilikom obraćanja Kristijana Šmita pred bh parlamentarcima ( dijelom, jer poslanici iz Republike Srpske nisu prisustvovali) kazao je kako već ima ideju, da u Njujorku, pred Savjetom bezbjednosti, prezentuje izvještaj o stanju u BiH. Mediji su zatim počeli objavljivati fragmente pa zatim i cijeli izvještaj, koji je dodatno razrađivan sa najnovijim presjekom u kojem se osuđuje aktuelna politika Milorada Dodika kao osnovni izvor nestabilnosti.  Nakon najave usmenog obraćanja, diplomatska ruska ofanziva urodila je plodom -  Šmita neće biti nigdje.

U veoma osjetljivom političkom trenutku za Bosnu i Hercegovinu ovo dolazi kao dodatni vjetar u leđa upravo Miloradu Dodiku, koji može, po ko zna koji put, otvoriti flašu najskupljeg šampanjca i nazdraviti u ime nesposobne evropske politike koja nije bila u stanju definisati ko je i šta je za nju prioritet. ( da se razumijemo, mi to nikada nismo ni bili, ali sada su faktički okrenuli leđa SVOM čovjeku ). Slavljeničko raspoloženje vidljivo je već po prvim izjavama političara iz Republike Srpske koji ovo nazivaju pobjedom - Republike Srpske.

Evropske zemlje popustile su pred ruskom diplomatskom ucjenom i tako pokazale da de fakto ne znaju (ne žele?) šta da rade sa mandatom Visokog predstavnika u BiH? Kojeg ne podržavaju ni Kina i ni Rusija, i koji se, kao i njegova kancelarija više ne spominju u pomenutoj Rezoluciji UN-a. Da li je minimalnim spominjanjem ili nespominjanjem kancelarije Visokog predstavnika u BiH uopšte, u BiH tako stigao signal da on nema podršku zapadnoevropskih političkih snaga? 

Još uvijek nismo vidjeli nikakav osvrt evropskih zvaničnika na recentntna dešavanja u zgradi UN-a

Na drugu stranu, ako je isključivi cilj bio da se produži mandat EUFOR-a onda su svi poluzadovoljni - EUFOR ostaje sa snagama kakvi trenutno jesu u Bosni i Hercegovini, jer ni EU ni Sjedinjene Američke nisu bile spremne za slanje dodatnih kontingenata vojske u okviru NATO snaga  a na drugoj strani to sve može djelovati kao iole neka vojna podrška miru u zemlji. OHR isto ostaje, ali pitanje koliko je jak i ko stoji iza njega.

OHR je dobio jak šamar od strane UN-a i EU. Kristijan Šmit je prvi Visoki predstavnik (pretpstavlja se da će u Repulici Srpskoj od danas i zvanično koristiti termin tzv. Visoki predstavnik) koji se neće obratiti Generalnoj skupštini, niti će mu biti dozvoljeno video obraćanje, što je poprilično poniženje tek ustoličenom Predstavniku međunarodne zajednice za BiH. Ali je li za to nekoga uopšte briga?

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Bosni i Hercegovini biće održana danas, ali se čini da su sve karte podijeljene i da nekog pretjeranog uzbuđenja neće biti.

Mandat EUFOR-u će biti produžen, i to je ta win-win solucija za sve, ali najmanje za kancelariju Visokog predstavnika.

Mediji prenose da je nakon višednevne debate u Savjetu bezbjednosti usaglašena rezolucija prema kojoj visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit neće govoriti o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra.

Sjednica Savjetu bezbjednosti UN-a o situaciji u BiH prvobitno je bila najavljena za juče, ali je odgođena.

Podsjećamo, britanski "Guardian", koji je imao uvid u izvještaj visokog predstavnika, a koji je BUKA prevela navodi se da je Visoki predstavnik poslao izvještaj UN-u, u kojem kaže da "prijetnja srpskih separatista da će formirati svoju vojsku predstavlja rizik od ponovnog sukoba".

U prvom izvještaju nakon što je preuzeo dužnost u avgustu, Šmit je upozorio da se Bosna suočava sa “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”, piše Guardian

"Lider bosanskih Srba Milorad Dodik prijeti da će se povući iz državnih institucjia, uključujući i državne oružane snage. Dodik je rekao da će "prisiliti bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će okružiti vojne kasarne" i da, ako Zapad pokuša da vojno interveniše, on "ima prijatelje koji su obećali da će podržati Srbe". Pretpostavlja se da je mislio na Srbiju i Rusiju" piše Guardian.

Guardian zaključuje svoj članak izjavom sagovornice koja kaže da se tenzije u zemlji dižu zbog nesposobnosti domaćih vlasti da upravljaju državom.

I BBC je objavio tekst BBC pod nazivom ‘Bosanski lider potiče strahove od raspada Balkana’ u kojem opisuje trenutne tenzije u BiH, kako ističu, izazvane ponašanjem srpskog političara i člana Predsjedništva BiH koji “čini se radi sve da bi potkopao ono što se zove integritet BiH”.

BBC podsjeća kako je Dodikova “kampanja” započela nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko iskoristio ovlasti i nametnuo izmjene zakona kojima se kažnjava negiranje genocida.

Građani BiH već mjesecima prate aktuelnu političku krizu, iz koje profitiraju isključivo domaći političari, i čini se da su, kao nikada prije, prepušteni sami sebi i da ne postoji niko, ko se bori za njihove potrebe i njihove želje. 

A situaciju u Savjetu bezbjednosti UN-a neko je na Tviteru prokomentarisao , parafrazirajući pjesmu iz filma Toma, uz fotografiju Sergeja Lavrova - "...prolaze mi veta, ej sudbino moja prokleta...". 

 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.