Snimke otkrile strašno stanje na Grenlandu. Led se topi kao nikad do sada

Kao što smo izvijestili prošlog vikenda, na Grenlandu se samo prošlog četvrtka otopilo 11 milijardi tona leda. U isto vrijeme, arktičko područje gori, a Europa se kuha pod toplinskim udarima.

BUKA portal / 09. August 2019

To je novi svijet koji se stvara uslijed klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zatopljenjem.

Količina leda koju je izgubio Grenland prošlog četvrtka jednaka je količini vode potrebnoj da se napuni 4,4 milijuna olimpijskih bazena.

U danu se otopilo dovoljno leda da Floridu prekrije vodom

Znanstvenici su na Grenlandu snimili brojna videa leda koji se topi i nabujalih rijeka, kao i novonastalih jezera.

Meteorolozi, klimatološki znanstvenici i geolozi su kombinirali podatke koje su zabilježili na Grenlandu kako bi došli do točnih razmjera topljenja leda.

Klimatološki znanstvenik Martin Stendel je izračunao kako je količina leda koji se otopio prošle srijede i četvrtka dovoljna da pokrije cijelu američku državu Floridu s vodom dubokom 12,7 centimetara.

Gubitak 11 milijardi tona leda unutar 24 sata je bio ujedno i najveći gubitak leda na Grenlandu otkako su mjerenja počela 1950-ih.

Toplinski val iz Europe

Prošlog tjedna se topilo gotovo 60% površine Grenlanda. Ono što je posebno iznenađujuće da je na nadmorskoj visini na kojoj se Grenland nalazi došlo do ovakvih temperatura.

No tu na scenu stupa toplinski val koji je pogodio Europu krajem lipnja, a koji je bio jedan od najgorih koji je pogodio središnju i zapadnu Europu.

Potom i toplinski val iz srpnja kada su oboreni višegodišnji temperaturni rekordi diljem EU-a.

Taj drugi toplinski val proširio se ka Grenlandu i doveo do porasta temperatura.

U obzir treba uzeti i činjenicu koju je predstavila NASA, a to je da se Arktik zagrijava dva puta brže od primjerice tropskog područja Zemlje.

Ovako brzo zatopljavanje dovodi do svojevrsnog začaranog kruga. Što je toplije, to se više leda topi na Arktiku. Od topljenja se pak krajolik pretvara iz snježnobijele površine u crnu površinu koja upija sunčevu svjetlost. To znači da će se topiti sve više leda i da će lokalne temperature biti sve više.

Znanstvenici ovo nisu očekivali do kraja stoljeća

Prošlog se mjeseca ukupno otopilo 197 milijardi tona leda, piše Forbes. Tolika je količina vode završila u Atlantskom oceanu.

Iako je trenutno na Grenlandu ljeto, led se nijednog ljeta do sada nije ovako jako topio, a led koji bi se trebao stvoriti u zimskim mjesecima neće moći nadomjestiti ogromne gubitke leda do kojih dolazi proteklih mjeseci.

Znanstvenici pak nisu očekivali da će do ovakve situacije doći sve do samog kraja 21. stoljeća, piše VICE.

Ipak, u svjetlu novih događaja, sve više informacija ukazuje da možemo očekivati još ovakvih topljenja.

Vremenski uvjeti na stranu, činjenica je da Grenland gubi sve više leda.

Sarah Das, znanstvenica koja proučava glečere na Institutu za oceanografiju Woods Hole, koristila je led s Grenlanda da bi rekonstruirala njegovu povijest topljenja.

Posljednje veliko topljenje leda je zabilježeno 2012. godine, a Das kaže da će ovogodišnje topljenje biti barem jednako ili gore nego ono iz 2012. godine.

U subotu je Grenland izgubio 8,5 milijardi tona leda, a u nedjelju 7,6 milijardi tona. Temperature su u međuvremenu opale te bi trebale ostati u normali ovog tjedna, prenosi Index.

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.