Snimke pokazuju strašno stanje na Grenlandu: "Ovo smo očekivali tek 2070."

GRENLAND je poznat po svojim ledenjacima, ali u posljednjih mjesec dana otok se topi dosad nezabilježenom brzinom, a buknuli su i požari, prenosi Science Alert.

BUKA portal / 19. August 2019

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina - do posljednjeg tjedna srpnja topljenje je dosegnulo razinu koju su klimatski modeli projicirali za 2070. godinu. I to po najpesimističnijem scenariju.

1. avgusta ledena ploča Grenlanda izgubila je 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli mjeriti topljenje leda 1950. godine, izvijestio je Washington Post.

Dramatično topljenje sugerira da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje razine mora progutalo bi obalne gradove širom svijeta.
 

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u lipnju i završava u kolovozu, a vrhunac topljenja bilježi se u srpnju. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove je godine premašila rekorde. Od 30. srpnja do 3. kolovoza otapanje je zabilježeno na 90 posto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tijekom 5 dana.

Ekstremno topljenje uslijedilo je tijekom najtoplijeg mjeseca u povijesti dok je intenzivni toplinski val harao Europom, a potom stigao i do Grenlanda. 

Slično iznadprosječno topljenje zabilježeno je u Švicarskoj - ledenjaci su ondje izgubili 800 milijuna tona leda tijekom toplinskih valova u lipnju i srpnju. Na Aljasci je također u srpnju zabilježeno rekordno otapanje leda.

Naučnici su na Grenlandu snimili brojna videa leda koji se topi i nabujalih rijeka, kao i novonastalih jezera. 

Meteorolozi, klimatološki znanstvenici i geolozi su kombinirali podatke koje su zabilježili na Grenlandu kako bi došli do točnih razmjera topljenja leda. 

Što se točno događa na Grenlandu, najbolje pokazuju usporedne satelitske snimke. 

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.