SNSD dolazi u Parlament BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se na današnjoj sjednici izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića.

BUKA portal / 26. Oktobar 2021

Tegeltija je odluku o smjeni donio 6. oktobra, nakon što je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

Pored Podžićeve smjene, na dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čijim se izmjenama predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Poslanici bi trebalo da razmotre i više izvještaja, kao i inicijativa, među kojima je i inicijativa poslanika Damira Arnauta za uspostavljanje procesa i otpočinjanja procesa izdavanja jedinstvenih Kovid sertifikata s ciljem njihovog korištenja izvan BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će poslanici SNSD-a danas otići u parlament BiH, zato što smatraju da je neophodno da podrže inicijativu o smijeni neodgovorni ministar odbrane.

“Već jednom smo rekli da će doći na sjednicu kako bi glasali za smjenu ministra Sifeta Podžića. Mi smo uvijek spremni za razgovor. Mi nećemo razgovarati samo sa Kristijanom Šmitom”, kazao je Dodik.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.