SNSD sutra donosi odluku: Tražićemo pravo na samoopredijeljenje

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović ocijenio je da je deklaracija SDA dodatno iskomplikovala već komplikovanu situaciju u BiH i da je izlaz iz mnogih problema poštivanje Dejtona.

Srna / 17. Septembar 2019

Radmanović je rekao da deklaracija SDA predstavlja jasno kršenje Dejtona i pokazuje da ova stranka nije imala namjeru da formira Savjet ministara.

On je istakao da će na sjednici Glavnog odbora SNSD-a, koji će biti održan sutra u 14.00 časova u Banskom dvoru u Banjaluci, biti zauzeti jasni stavovi o ovom pitanju.

"SNSD se poziva na svoj početni stav, a to je poštivanje Dejtona i samo Dejtona jer on predstavlja izlaz iz mnogih problema u kojima se nalazi BiH", istakao je Radmanović na konferenciji za novinare.

On je rekao da SNSD traži povrat prenesenih nadležnosti Srpske i sutra će na sjednici ova stranka zatražiti podršku Narodne skupštine za ove stavove.

Radmanović je pozvao političare u Srpskoj da budu jedinstveni.

On je rekao da nakon usvajanja deklaracije SDA nije bilo prave reakcije međunarodne zajednice, te naglasio da je visoki predstavnik nanio ogromnu štetu BiH. 

On je rekao da su stavovi SDA stari 30 godina i da su oni ostali u devedesetim godinama.

"Sa takvim stavovima se nikad nismo slagali. Sutra ćemo dati naše odgovore. SNSD se poziva na svoje početne stavove, a to je Dejton, Dejton i samo Dejton. On je izlaz iz problema koji postoje u BiH. Nastavićemo da provodimo rezoluciju NSRS o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti. Ponovo je vrijeme da pozovemo na vraćanje izvornim principima Ustava BiH. Ogromna je šteta koju je OHR nanio BiH. U tom smislu zalažemo se za povrat nadležnosti kojih je sada gotovo 80 i afirmišemo međunarodno pravo na samoopredjeljenje, koje ima primat nad aktima BiH", kaže Radmanović.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.