“Sofagate” – diplomatska bura oko posjete čelnika EU Ankari se ne stišava

Turska tvrdi da je protokol organizovan u skladu sa zahtjevima Unije.

BUKA portal / 08. April 2021

Foto: European Union/via REUTERS TV

 

Diplomatska bura oko posjete čelnika EU Ankari, tokom koje je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ostavljena bez stolice tokom slikanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom se ne stišava.

Mnogi takav tretman prve žene na mjestu predsjednika Evropske komisije smatraju seksizmom.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je da slike iz Ankare, na kojima se vidi kako on sjedi pored turskog predsjednika Erdogana, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na sofi sa strane, odaju pogrešan utisak i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, komentarišući takozvani „Sofagate“, rekao je da je i on ponekada bio degradiran pored predsjednika Evropskog savjeta, ali da je takav protokol.

Turska tvrdi da je protokol organizovan u skladu sa zahtjevima Unije.

„Drugim riječima, raspored sjedenja urađen je da udovolji njihovim zahtjevima. Tačka. Ne bismo to izričito objašnjavali da se nisu pojavile, čak sa najvišeg nivoa, optužbi protiv Turske. Kao da je to uradila Turska. Naš protokol je samo poštovao njihove sugestije i zahtjeve“, kaže turski ministar inostranih poslova Mevlut Cavusoglu.

(N1 Srbija)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.