SOFIA KAFE U JUNU sa dr Lamija Neimarlija: Kraj umjetnosti

BUKA portal / 10. Juni 2019

Foto: Ilustracija

 

Filozofski kafe Udruženja Sofia u junu predstavlja dr. filozofskih znanosti Lamiju Neimarliju a tema o kojoj će Neimarlija pričati jeste Kraj umjetnosti.

Filozofski kaće održaće se u piceriji Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije) 21. juna sa poćetkom od 19 časova.

O predavanju:

Ideja o kraju umjetnosti je opće mjesto ili cliché u filozofskoj literaturi. Predavanje je posvećeno temi kraja umjetnosti, kako je artikulirana u djelima Georga W.F. Hegela te Arthura Dantoa.

Riječ je o dvije značajne rasprave o položaju umjetnosti u periodima njene krize, u prvoj polovini XIX, te krajem XX stoljeća. Hegelov pristup umjetnosti valja sagledati uvažavajući principe njegove idealističke filozofije, te složeni i osebujni prikaz razvoja umjetnosti koji nudi u svojoj Estetici. Arthur Danto nudi interpretaciju Hegelove teze o kraju umjetnosti u, kao što i sam primjećuje, sasvim drugačijem intelektualnom kontekstu u odnosu na onaj u kojem je nastajalo Hegelovo stanovište.

Tu se tezom o kraju umjetnosti i njenom postajanju filozofijom tumači pluralizam u umjetnosti s kraja XX stoljeća. Iščitavanje Hegela u novom kontekstu, međutim, nije uzelo u obzir nedostatke i neusklađenosti u njegovom pristupu umjetnosti. Naposlijetku će biti pokazano u kojem smislu teza Arthura Dantoa, umjetničkog kritičara i dobrog poznavaoca umjetnosti, predstavlja značajnu dijagnozu stanja umjetnosti u posljednjim decenijama prošlog stoljeća.

Filozofski kafe prvi put…

Prvi Filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.