Šokirao rasističkom izjavom, pa mu zabranili da dođe na premijeru

Američki glumac Lijam Nison (66) koji je nedavno šokirao svojom rasističkom izjavom, nije se pojavio na premijeri filma "Ledena potera" u Njujorku.

BUKA portal / 06. Februar 2019

 

Odluku da se ukine ceremonija "crvenog tepiha" doneli su organizatori kako bi se izbeglo suočavanje glumca sa novinarima.

Na konferenciji povodom predstavljanja filma Nison je rekao da poželeo da ubije crnca, govoreći o događaju koji se dogodio pre 40 godina, kada mu je bliska prijateljica silovana.

Nison je u televizijskoj emisiji "Dobro jutro Ameriko" ispričao da se slučaj silovanja dogodio kada je bio u dvadesetim i naglasio da izjavom nije želeo da "povredi nijednu rasu".

"Taj incident dogodio se pre gotovo 40 godina. Nikad neću zaboraviti kako sam se osećao u tom trenutku. Bio je to pre svega nagon za udarcem i osvetom. Četiri ili pet puta izašao sam i tražio nekoga da prebijem. Nakon toga sam uhvatio samog sebe u tome što radim. Otišao sam da se ispovedim kod sveštenika", ispričao je glumac u emisiji.

Istakao je da nije rasista i da je prijateljicu nije pitao samo koje je rase bila osoba koja ju je silovala.

"Pitao sam je i za visinu i težinu, boju kose, boju očiju", rekao je Nison.

Televizijski prezenter Pirs Morgan rekao je da je rasistička izjava Lijama Nisona slična onoj koju bi izgovorili članovi Kju Kluks Klana i da veruje da je, nakon ovakovog ispada, karijera poznatog glumca završena.

"Ne znam šta je obuzelo Lijama Nisona da ispriča ovu priču. Kada ga slušate dok priča ovo , mislim da morate biti iskreno i opravdano ogorčeni", rekao je Morgan je u emisiji "Dobro jutro Britanijo", a prenosi Metro.

Ne mogu da zamislim da nešto ovako zapanjujuće izgovori jedna filmska zvezda. Bio bih veoma iznenađen kada bih čuo da njegova karijera trenutno nije u ozbiljnom problemu, smatra Morgan.

Da sam ja crnac, ne bih gledao njegove filmove. To je tako rasistički, kao Kju Kluks Klan, dodao je on.

Američka fudbalska legenda Džon Barns rekao je za Sky njuz da Nison "zaslužuje medalju" za iskrenost kada je pričao o tome da je nedelju dana setao, tražeži crnca da ga ubije.

"Mislim da Nison zaslužuje medalju i reći ću vam zašto. Slušao sam transkript i pričao je o tome kako osveta ne donosi ništa dobro. Ako slušate sve što je rekao, govorio je o trenutku, i ne možete ga kriviti što se tako osećao, krivo je društvo koje stvara stvara pogrešnu sliku o crncima”, rekao je on.

Sportista je istakao i da je glumac sam priznao da mu je bilo "užasno i sramota" što se tako osećao.

Lijam Nison glumio je u velikom broju filmova, od kojih je najpoznatiji "Šindlerova lista".

Preuzeto sa B 92


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.