SPORAZUM ZA NOVI NESPORAZUM Šta šaljemo u Brisel?

Dan poslije, papir za Brisel jedni pozdravljaju, drugi kritikuju, a trećima ništa nije jasno...

Tim riječima bi se najbolje mogla opisati situacija koja je uslijedila nakon što je juče objavljena vijest da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH, ostavljajući zatečene mnoge učesnike političkih zbivanja u BiH, ali i same građane.

Cjelokupnu situaciju su dodatno usložnile izjave članova Predsjedništva BiH date nakon postignutog dogovora, tako da je i dan nakon poslije potpuno nejasno šta se zapravo šalje u u Brisel - dokument zvani ANP ili ne - te da li Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga, što je suština ANP-a ili ne?

Konfuziji i nepovjerenju, različitim tumačenjima, igri patriota i izdajnika, svakako doprinosi i činjenica da je odluka, barem naizgled, donesena iznenada, a da navedeni Program uošte nije dat javnosti na uvid.

O kakvom dogovoru je riječ i kako se konačno pronašlo rješenje na koje se čekalo više od godinu dana, koliko BiH nema vlast, pokušali smo doznati iz razgovora sa političkim analitičarima. 

Žarko Papić je uvjeren kako je presudan uticaj na jučerašnja događanja u Predsjedništvu BiH imao međunarodni faktor, dok je cijelu gužvu oko ANP-a i NATO puta, kojoj smo svjedočili prethodnih mjeseci, bila samo predmet unutrašnjih bh. političkih obračuna između opozicije i partija koje čine vlast, i nema previše veze sa njihovom pravom suštinom.

“Plašim se jedino situacije koja je već juče krenula, a to je - ko su izdajnici. U Federaciji BiH to je Džaferović, Izetbegović i drugi, a u RS je to Dodik.  Opet se vrši pritisak od strane opozicije, a odista mislim da to nema nikakve veze sa njihovim principima, nego ima puno veze sa raspletom u kome je, sada govorim o RS, očigledno da je zadnjih mjeseci, pošto  nema vlasti na nivou zajedničkih organa, čitava kombinacija rađena da se formira neka nova SDS-PDP participacija u Savjetu ministara, sa Mirkom Šarovićem kao budućim predsjedavajućim, koji je i sam potvrdio da bi obnašao tu funkciju ukoliko bi se stvorila adekvatna parlamentarna većina. Nadalje, najčudnije sa stanovišta PDP mi je to što su i oni usvojili Dodikov rječnik, pa su sada neki drugi izdajnici. Dakle, onog momenta kada se politički sa nečim ne slažete, vi ste ovdje automatski izdajnici, što je zaista poražavajuće”, istakao je Papić za BUKU, dodavši da će zbog cjelokupne situacije najviše ispaštati građani ove zemlje, jer su opet iznova postali taoci "šibicarenja" između političkih stranaka u oba entiteta, između sudara opozicije i partija u vlasti.

I politički analitičar Velizar Antić je mišljenja da je dogovor postignut zbog međunarodnog uticaja, ali samo jednim manjim dijelom. Smatra da je presudan bio interes samih političkih partija u BiH da dođe do sporazuma. Najviše se žurilo SNSD-u da uđe u Savet ministara, jer su SDA i HDZ već u njemu u starom sazivu, tako da sustinski nisu ništa gubili odlaganjem riješenja. 

Nadalje, dodaje, Dodik je svojim tvrdim stavom prema ANP-u izgubio godinu dana u vlasti na nivou BiH, što nije mala stvar, a sada će, zbog rješavanja problema oko formiranja Savjeta ministara, upravo SNSD biti označen kao glavni krivac za godinu dana bez vlasti na ovom nivou.

“Dodik je godinu dana odbijao da potpiše ANP, a sada je potpisao suštinski isti dokument, kome su samo promijenili ime. Iako ovo zaista nije priključenje NATO-u, sigurno jeste jedan korak ka ovom vojnom savezu. Upravo zbog toga, ključno pitanje u sljedećem periodu za Dodika i SNSD će biti kako da opravdaju ovaj potez kod onog dijela svog biračkog tijela koji je glasao za njih upravo zbog tvrdog stava prema NATO-u. Iz tog razloga su i svi iz vladajuće strukture u RS u svojim komentarima isticali kako se radi o vrijednosno drugačijem izvještaju koji ide u Brisel, što nije istina”, mišljenja je Velizar Antić.

O postignutom dogovoru u Predsjedništvu BiH, komentar je dala i politička analitičarka Tanja Topić. 

Kako ističe, na dogovor niko nije računao, imajući u vidu okolnosti i sve ono što se dešavalo proteklih godinu dana i nedostatak optimizma, pogotovo u redovima SNSD-a i Milorada Dodika, koji je, podsjeća ona, na zadnjem sastanku u Mostaru rekao da ne dijeli taj optimizam koji je širio Dragan Čović.

Navodi i kako već jutro poslije imamo situaciju da svako taj dogovor tumači na svoj način. Tanja kaže da je to nešto što je tipično, jer svako nastoji „oprati se pred sopstvenom javnošću, pred građanima, iz prostog razloga što su to bile tako tvrdo zastupane pozicije i stajališta, od kojih se ne odustaje 'ni pod prijetnjom života'. "Jednostavno, mi smo navikli na takvo ponašanje političkih, kvazipolitičkih elita u BiH i sasvim je sigurno da će se opet i taj dogovor i to postignuće tumačiti iz sopstvenih perspektiva i tražiće se dovoljno ubjedljivi argumenti za sopstvenu javnost da bi se svako predstavio kao neka vrsta pobjednika“, kaže Tanja.

Imajući sve ovo u vidu, Tanja kaže da je jako teško spriječiti političke manipulacije, pogotovo je na našem prostoru politička manipulacija postala sastavni dio političkog života u BiH.

„Nju jedino može spriječiti samo pojedinac sopstvenim osvješćivanjem i radom na sebi, a političke partije i politički akteri sigurno smatraju da je to jedno vrlo korisno sredstvo koje njima stoji na raspolaganju i sigurno je da će i dalje raditi sve kako bi manipulisali građanima“, zaključila je Topić Tanja.

Sve dok javnost ne bude upoznata sa kompletnim dokumentom koji je juče potpisan u Predsjedništvu BiH, u situaciji smo da ga svako na svoj način tumači. Na taj način, zavaravanje naroda u BiH od strane političkih elita samo se nastavlja, a to ne treba da nas nešto posebno čudi, jer nas upravo te elite zavaravaju više od dvadeset godina.
 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.