"Spreman preliminarni spisak od 19 bezbjednih zemalja za putovanje u EU, nama je prioritet Zapadni Balkan"

Češka će u svoje svrhe suziti spisak sigurnih zemalja za putovanja, što bi u ponedjeljak trebali potvrditi političari Evropske unije.

BUKA / E.P. / 29. Juni 2020

Foto: BUKA

Odabraće se desetak država koje nisu članice EU, uzimajući u obzir jesu li te države otvorene za češke državljane, rekli su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova. 

Prema njima, na spisku EU trebalo bi se pojaviti oko 15 država, i za njih važi od srijede. Češka diplomatija smatra da je slobodno putovanje u zemlje Zapadnog Balkana prioritet.

Ministar vanjskih poslova Tomáš Petříček naglasio je da Češka teži zajedničkom pristupu EU u liberalizaciji putovanja u treće zemlje, kako se ne bi dalje zakomplikovala situacija za češke turiste.


"Iz praktičnih razloga inzistirali smo da se ista pravila primjenjuju i na češkog putnika koji leti u Tunis, u neku od zemalja Azije ili u budućnosti u Tursku ili negdje drugo, bilo da leti iz Praga, Beča ili Berlina", rekao je.

Prema riječima zamjenika ministra vanjskih poslova Martina Smoleka, funkcioneri EU-a dogovorili su preliminarni spisak 19 sigurnih zemalja za putovanja, a njihov bi konačni izgled trebao biti odobren navečer. 

Države članice moći će taj spisak dodatno suziti u svoje svrhe, a Češka će to uskoro učiniti.

"Imamo osnovni ključ, a to je reciprocitet. Ako se država ponaša na isti način prema češkim građanima, ako će nas pustiti na njenu teritoriju, ili pod kojim uslovima “, rekao je Smolek. Drugi faktor bit će relevantnost zemlje sa stajališta međusobnog turizma ili mogućnosti češke diplomatije da pruži konzularnu pomoć u zemlji.

"Za nas je bio prioritet otvoriti pravila za zemlje Zapadnog Balkana, ako je moguće", rekao je Petříček.

Prema njegovim riječima, na spisku će biti i neke azijske zemlje ili Australija ili Novi Zeland. Međutim, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Češke nisu željeli komentarisati tačan oblik spiska dok ga EU ne odobri.

"Zapadni Balkan, tamo su važne turističke destinacije, kao i zemlje poput  Turske, Egipta i Tunisa", rekla je Tereza Picková, direktorica Udruženja čeških putničkih agencija.

"Postojala je potražnja za zemlje kao što su Egipat, Tunis ili Turska. Trenutno još nije sigurno jesu li na ovom spisku, ali do sada smo pretpostavili da bi bilo moguće provoditi ljetnu turističku sezonu na ovim odredištima od kraja jula “, dodala je Picková.

Putovanje iz trećih zemalja u EU sada je ograničeno zbog pandemije koronavirusa. Česi mogu otići u neku od tih zemalja, ako pravila zemlje to dopuštaju, ali po povratku moraju podnijeti negativan test za broj 19 ili ući u karantenu. Takav režim primjenjuje se, na primjer, na Srbiju.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.