Srbiji dati izlaz na more u zamjenu za dio Kosova?

Srbiji u zamjenu za dio Kosova treba ponuditi Trumanov prijedlog – izlaz na more, izjavio je sinoć direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu, Gregori Kopli.

BUKA portal / 10. Septembar 2019

– Kada bi se Srbiji vratio onaj dio Kosova i Metohije gdje je većinsko srpsko stanovništvo i kada bi bio napravljen koridor do zapadne Albanije, kako bi Srbija dobila izlaz na more, što je američki predsjednik Truman i zahtijevao 1919, onda bismo imali dobitnu kombinaciju između Srbije i Albanaca, bilo onih sa Kosova, bilo onih iz Albanije – rekao je Kopli za Dnevnik 2 BN TV.

Pošto, kako kaže, komunikacije gotovo da i nema između Prištine i Beograda, aktivno treba da se uključi međunarodna zajednica, vjerovatno SAD, koje bi na taj način pokazale svoju snagu, moć i prestiž na Balkanu.

Kopli kaže da su u ovom trenutku lideri na Kosovu shvatili činjenicu da jednostavno ne mogu da naprave “državu Kosovo” da zavisi sama od sebe, tako da i njima “cure opcije” vrlo brzo.

– Problemi se, kada je samo Kosovo u pitanju, neće tako lako i sami riješiti. Međunarodna priznanja Kosova od država širom svijeta su praktično iznuđena pritiskom i uticajem SAD, posebno pod Klintonovom administracijom, pa i onim poslije njega – rekao je Kopli.

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.