Srđan Mandić za BUKU: Nacionalna pripadnost ne smije biti presudna za obavljanje bilo kakve funkcije

Bez privrednika i opštinska administracija može staviti ključ u bravu. Toga sam itekako svjestan.

Slađan Tomić / 06. Januar 2021

 

Novoizabrani načelnik opštine Centar Sarajevo Srđan Mandić u intervjuu za BUKU govori o prvim koracima, obećanjima i promjenama. Bez privrednika nema ni budžeta, a za BUKU govori o mogućim rješenjima za privrednike. Mandić je govorio i o rješenju za stadion FK Sarajevo te promjeni naziva Ulice Mustafe Busuladžića. Mandić je odgovorio i na pitanje da li je, kao što je to rekao Bakir Izetbegović, opština Centar bitnija od 10 drugih opština.

BUKA: Gospodine Mandiću, prošlo je vrijeme euforije, treba raditi. Jeste li spremni i koji su Vaši prvi koraci?

Neki su već pređeni. Do ljeta će pitku vodu dobiti 74 domaćinstva, projekat koji smo obećali tokom kampanje i koji ima i praktičnu, ali i simboličnu vrijednost. Naime, pravo na vodu, kao jedno od osnovnih ljudskih egzistencijalnih prava, mora biti u potpunosti ispoštovano. Nažalost, u 21. vijeku još imamo dijelova opštine koji nemaju to pravo, što je nedopustivo. Na dobrom smo putu da početkom proljeća postignemo konačni dogovor sa FK Sarajevo o dugotrajnom zakupu stadiona što znači i vrlo skoru adaptaciju tog stadiona u jedan reprezentativan sportski objekat te tako ispunimo i želju navijača da ponovo gledaju velike evropske utakmice svoga kluba. Svjestan ekonomske krize koja nam slijedi nisam davao velika obećanja u smislu skupih, kapitalnih projekata, što ne znači da ih neće biti. Moja obećanja ticala su se vraćanja dostojanstva građanima i gradu. U smislu navedenih primjera, kojih ima još i nadam se da ćemo ih realizovati. A stvari koje su veće od osiguravanja temeljnih egzistencijalnih uslova doći će kao šlag na tortu i kao nešto što je urađeno i preko obećanog. I za to prostora ima.

BUKA: Sada kada ste načelnik Opštine Centar, je li ona važnija od 10 drugih?

To je jedna od najnespretnijih i najnesretnijih političkih izjava i sažima odnos SDA prema ovoj državi, a to je kontrola budžeta. U smislu budžeta, da, ta opština ima novaca koliko deset nekih drugih opština. Međutim, to joj ne daje na ukupnoj vrijednosti. Uspomene odrastanja i života u bilo kojem mjestu ne mogu se mjeriti novcem i sva naša mjesta jednako vrijede i trebamo se truditi da i u smislu budžeta radimo na njihovom napretku a ne da se jagmimo da kontrolišemo one opštine kojima je to sticajem okolnosti dato. Centralna opština glavnog grada bilo koje države po automatizmu mora biti među najbogatijima. Eto, imali su kontrolu nad njom i šta su uradili? Da u budžetskom smislu i dalje budemo najjači, ali da po kvaliteti života naših građana ne odmičemo od nekih opština koje imaju i deset puta manje sredstava od nas. Da su uradili da to bogatstvo Centra bude vidljivo i na kvaliteti života i pomogli druge, ja im na toj izjavi ne bih zamjerio.

BUKA: U opštini na čijem ste čelu je Ulica Mustafe Busuladžića. Do kad? Hoćete li to mijenjati?

Veoma mi je drago da je očuvanje tekovina antifašizma I antifašističke borbe ugrađeno i u “Sarajevski dogovor 2020”, dokument koji predstavlja okosnicu zajedničkog djelovanja Četvorke na području Sarajeva. Želim da vjerujem da ćemo u vremenu koje je ispred nas, u jednoj normalnoj, demokratskoj atmosferi, na bazi relevantnih istorijskih činjenica, otvoriti dijalog i riješiti to pitanje, kao i neka druga. Mislim da je obaveza naše generacije, koja je prošla ratni pakao devedesetih, da obezbijedi generaciji koja dolazi stoljeće bez ratova. To je moguće učiniti upornim dijalogom, nekada iscrpljujućim, ali su dogovor i kompromis jedini ispravan i moguć put. Puno je važnih, istorijskih ličnosti koji su zadužili naš grad, a koji još uvijek nemaju svoju ulicu. Ne želim sada licitirati imenima, ali sam siguran da bismo se, recimo, oko ulice Mirze Delibašića svi složili, bez ikakve diskusije. U tom pravcu trebamo tragati za rješenjima. Imamo toliko toga što nas spaja, što nam je zajedničko i na šta smo svi ponosni.

BUKA: Privrednici, obrtnici, s kojima sam pričao su mi kazali da Vas pitam hoćete li im pomoći? Prošla opštinska uprava im je smanjila troškove najma prostora za 10%, hoćete li im dodatno smanjiti troškove?

Kroz kampanju sam imao određene kontakte i očekujem da ćemo vrlo brzo upriličiti zvanični sastanak sa predstavnicima poslodavaca te postići konkretne dogovore oko troškova najma, ali i drugih pitanja. Usko ćemo sarađivati sa novom Vladom Kantona Sarajeva i slijediti njihovu strategiju. S obzirom na to da sam preko 15 godina radio u privatnom sektoru, potpuno sam upoznat sa problemima kroz koje prolaze i mogu im obećati da će u meni imati partnera koji će učiniti maksimalan napor da im pomogne. Bez njih i opštinska administracija može staviti ključ u bravu. Toga sam itekako svjestan.

BUKA: Sami ste kazali prije izbora da prava kriza dolazi na proljeće i da treba pomoći privrednicima. Kako im Vi, osim onoga o čemu smo pričali, možete pomoći?

Prije svega, trebamo na jedan potpuno transparentan način, u saradnji sa mjesnim zajednicama i Opštinskim vijećem u kojem sjede zastupnici koji su, kao i ja, dobili povjerenje građanki i građana, ubrzati rješavanje značajnog broja urbanističkih saglasnosti, izdavanja građevinskih dozvola za gradnju onih objekata koji su usaglašeni sa postojećim regulacionim planovima. Na taj način ćemo umanjiti frustraciju velikog broja privrednika koji godinama čekaju na realizaciju svojih investicija. Kroz reformu administracije, digitalizaciju određenih procesa i, ono što mi je jako važno, kroz apsolutnu transparentnost, vratićemo im povjerenje. Na prvom sastanku kolegija, svojim sam pomoćnicima rekao da mi ne pada na pamet vršiti bilo kakav pritisak na njih u smislu favorizovanja bilo koga. Svi privrednici koji žele, na bilo koji način, poslovati na području naše opštine, moraju imati jednak i ravnopravan tretman. Želimo stimulisati mlade u pokretanju biznisa. Rekao sam da mogu računati na besplatno ustupanje slobodnih opštinskih prostora, kao i na tehničku i stručnu pomoć dok ne postanu sposobni da pokriju svoje troškove i počnu ostvarivati profit.

BUKA: Obećali ste reformu socijalne pomoći u Centru, radite li već na tome?

Ono što godinama opterećuje socijalne politike na svim nivoima vlasti jeste duboka politizacija. Prethodna vlast je brutalno zloupotrebljavala ove kategorije stanovništva i na taj način pokušavala obezbijediti svoj ostanak na vlasti. Ono što mogu obećati jest njena potpuna depolitizacija. Niko nikakvu pomoć neće dobiti po političkim kriterijima niti će biti žrtva političkih ucjena ako je dobija. Reforma socijalne pomoći ne zavisi samo od lokalne vlasti. Međutim, s lokalnog nivoa se može dosta uraditi. Želimo napraviti krupne iskorake. U segmentu NVO-a imamo značajan broj organizacija koje po evropskim standardima pružaju usluge svojim korisnicima. Posebno ćemo biti osjetljivi prema djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju. Čini mi se da je ta oblast potpuno zapostavljena. Trebamo, u saradnji sa Vladom KS, riješiti problem Centra za metadonsku terapiju, kao i problem sigurne kuće, u smislu pronalaska adekvatnih lokacija.

BUKA: Česti su slučajevi da Opština izda prostor ili više prostora, a ta osoba trećem licu izda prostor po puno večoj cijeni. Može li se to spriječiti?

Može se i mora to spriječiti. Nažalost, trebaće nam neko vrijeme da detaljno “prečešljamo” registar opštinske imovine, jer, prema prvim saznanjima, tu ima dosta praznina i samim tim prostora za različite oblike zloupotreba. Gotovo nestvarno djeluje da još uvijek nemamo registar svih stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Centar. U ovoj oblasti hitno moramo zavesti red i vladavinu zakona i to će svakako biti jedan od prioriteta.

BUKA: Postali ste regionalna senzacija jer ste kao Srbin postali načelnik u Sarajevu. Možete li skupa sa Vladom KS promijeniti imidž Sarajeva?

Puno se o tome pričalo posljednjih mjeseci, prije, a posebno nakon izbora, kada je postalo jasno da ću biti načelnik. Više puta sam rekao da sam ponosan na svoje sugrađane, ali da će moja pobjeda dobiti puni smisao kada neki Bošnjak ili Hrvatica budu na čelu Banja Luke ili ako, evo, naša Irma Baralija postane nova gradonačelnica Mostara. Za mene lično, nacionalna pripadnost ne smije biti presudna za obavljanje bilo kakve, a posebno ne ovako odgovorne funkcije. Ponosan sam na svoju nacionalno porijeklo, kao što sam ponosan i na svoje antifašističke gene. Ali, želim da vjerujem da su Sarajlije koje su glasale za mene zapravo dali glas jednoj novoj Bosni i Hercegovini. To je glas za politiku koja je ustanovljena u sarajevskoj vladi šestorke - glas za nadu, glas za stručne i sposobne, glas za politiku koja nije prljava i kojoj je jedini i isključivi interes bolji život svih nas, podjednako.U tom smislu, mislim da je odgovor na vaše pitanje – da, imidž Sarajeva se već mijenja i uvjeren sam da će se, na sličan način, već za manje od dvije godine početi mijenjati imidž cijele Bosne i Hercegovine. Čeka nas mukotrpan i težak posao, ali sam uvjeren da je to moguće.
 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.