Sredinom juna otvaranje izložbe ”Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”

Izložba „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ biće otvorena 16. juna 2021. u 13 časova u holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. 

E.B. / 10. Juni 2021


Otvaranje izložbe „Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi“ desiće se 16. juna 2021. u 13 časova u holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. 

Riječ je o izložbi koju je priredila Biblioteka grada Beograda, a ove godine obilježava se dvjestogodišnjica od rođenja F. M. Dostojevskog.

”NUB Republike Srpske ovom izložbom pridružuje se mreži institucija kulture širom svijeta koje će odati počast liku i djelu velikana ruske književnosti, F. M. Dostojevskog. Izložbu čini petnaest plakata posvećenih Dostojevskom i petnaest plakata o Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku”, izjavio je organizator ovog projekta.

Autorka izložbe Nataša Bulatović nastojala je da pruži svestran prikaz recepcije najvećih ruskih pisaca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvjetnu djelatnost Srba vezanu za ovu dvojicu velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. vijeka.

”Životni i stvaralački putevi dva velika savremenika, Lava Nikolajeviča Tolstoja i Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, često su se približavali, ali se nikada nisu ukrstili. Pisac i filozof Dmitrij Mereškovski, jedan od najboljih poznavalaca misli i svaralaštva dvojice književnika, rekao je za njih da su oni „dva protivurečna blizanca”. Sledeći tu koncepciju u formalnom smislu, trudila sam se da ovu izložbu uobličim kao svojevrsni diptih. Njenom simetričnošću želela sam da prikažem ravnopravni značaj dva najveća ruska klasika za srpsku kulturu”, kazala je autorka izložbe Nataša Bulatović.

Ona tvrdi da različite ideologije i vremena na površinu su izdvajali jednog ili drugog od ove dvojice autora, kako to oduvek čini istorija sa istaknutim ljudima.

”Trudili smo se da njihov uticaj prikažemo u najraznovrsnijem svetlu i time dokažemo sveprožimajuće jedinstvo, na jednoj strani velike ruske književnosti, a na drugoj strani srpske, koja je, ne samo u kulturi, bila usmerena na svoju veliku slovensku zaštitnicu“, istakla je autorica izložbe.

Na izložbi biće postavljena i Tolstojeva plaketa počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, privatna prepiska i druženje sa pojedinim Srbima, prepiska sa Anđom Petrović, sestrom Nadežde i Rastka Petrovića. Građa za izložbu je pažljivo prikupljana u arhivima, muzejima, bibliotekama, pozorištima i kinotekama širom Srbije, a korištene su veoma kvalitetne dizajnerske tehnike.  

”Zanimljivo je da izložba otkriva i malo poznate, direktne veze između slavnih ruskih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom rat. Predstavlja i misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu, izvođenje loze svih Tolstojevih potomaka koji su emigrirali u Srbiju”, kazao je organizator izložbe. 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.