Srpski carinici na Gradini otkrili predmet neprocjenjive vrijednosti

Srpski carinici su u saradnji sa policijom na prelazu Gradina otkrili i spriječili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocjenjive vrijednosti.

BETA / 16. Novembar 2019

.

Riječ je o svitcima iz jevrejske svete knjige Tore, koje su carinici otkrili u folksvagen turanu njemačkih registarskih oznaka u kome je na suvozačkom mjestu bio 57-godišnji Libanac sa prebivalištem u Berlinu koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta. Ovi nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil.

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, dio svjetske kulturne baštine je spašen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Carinici su prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, zatekli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, u njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da se radi o dijelovima svete jevrejske knjige.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu.

Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocjenost koja se u praksi rijetko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o djelu jevrejskog svetog spisa Tore, prenose Nezavisne. 

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su se pred carinicima našli dijelovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je riječ o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom vještačenju.
 
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.