Šta je autofagija i zašto je bitna za naš organizam?

Autofagija je mehanizam našeg organizma koji nam pomaže da budemo zdravi.

BUKA portal / 15. Juni 2020

Autofagija je mehanizam našeg organizma koji nam pomaže da budemo zdravi. Iako je ljudski organizam zdrav, ćelije doživljavaju oštećenja za vreme raznih metaboličkih procesa. Kako starimo, naš organizam je pod konstantnim stresom sa sve više oštećenja nastalih usled delovanja slobodnih radikala. Naše ćelije postaju više izložene oštećenjima i delovanju toksina.

Pored toga kako organizam stari, usporavaju se i metabolički procesi, menja se endokrini sistem i struktura hormona. U tom slučaju organizam se takođe izlaže većem stresu i dolazi do određenih promena.

Tada na scenu nastupa autofagija. Ovaj proces u organizmu pomaže našem telu da se oslobodi oštećenih ćelija. Među ciljane mete su uključene i aktivne ćelije koje nemaju nikakvu ulogu u organizmu. Ćelije koje predstavljaju višak a takođe i maligne ćelije.

Veoma je bitno da se organizam oslobodi oštećenih, neupotrebljivih i malignih ćelija iz razloga što one mogu da indiciraju inflamatorne rekacije ili neka veoma ozbiljna oboljenja.

Reč autofagija je osmišljena pre nekoliko dekada i sastoji se iz dve Grčke reči. Prva “auto ” (značenje sebe) i drugha “phagy” (značenje jesti).
U najnovijim studijama istraživači su uspeli da shvate kako ovaj kompleksni deo našeg imunog sistema može da utiče na našu dugovečnost, da poboljša naš imuni sistem, naše srce i kompletan metabolizam.

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.