Šta je Orban poručio Dodiku?

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

Agencije / 18. Juni 2019

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom", rekao je Orban srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast. 

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske. 

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovjek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Кritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", istakao je Orban. 

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje. 

"Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. 
U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji", istakao je Dodik. 

Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena. 

Nakon radnog ručka predviđena je konferencija za novinare Dodika i Orbana. 

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije. 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.