Šta piše u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju razmatra Skupština Crne Gore

“Usvajanjem rezolucije pokazali bismo posvećenost euroatlantskim vrijednostima i da nastavimo biti lider u promovisanju temeljnih vrijednosti ljudskih prava i sloboda."

BUKA portal / 09. Juni 2021

Skupština Crne Gore raspravlja danas o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Poslanik Ervin Ibrahimović, predstavnik predlagača, kazao je kako su sastavili ovu rezoluciju poštujući presude međunarodnih sudova s ciljem da se suoče s prošlošću i pomire narode.

Tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore:

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti

3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici

4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice

5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti

6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti

7. Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

“Usvajanjem rezolucije pokazali bismo posvećenost euroatlantskim vrijednostima i da nastavimo biti lider u promovisanju temeljnih vrijednosti ljudskih prava i sloboda. I onih prava koje smo od referenduma slali iz CG – zajednički suživot i poštivanje različitosti. Sve nas treba da zabrinu dešavanja u posljednjih desetak mjeseci. Ne možemo da ne vidimo da je povećan stepen multietničke i multivjerske distance. Smatram da će ove rezolucija onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda”, rekao je Ibrahimović.

Podsjetimo, poslanik Jovan Jole Vučurović, poslanik NSD-a u Skupštini kazao je kako će oni glasati protiv jer rezolucija “satanizuje Srbe”.

 

(N1)


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.