Stanivuković najavio finansijsku pomoć za porodilje, stigao mu odgovor skupštinske većine

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na skupu "Porodična šetnja" je najavio da će grad svim porodiljama u ovoj godini za prvo i za drugo dijete dati 250 KM za dan rođenja i kada navrši prvu godinu još toliko, odnosno ukupno 500 KM.

BUKA portal / 10. Oktobar 2021

Stanivuković je rekao da je za rođenje trećeg djeteta i za njegov rođendan taj iznos 350 KM, odnosno ukupno 700 KM, dok će za četvoro, peto ili šesto dijete majke dobiti 1.000 KM za dan rođenja i isto toliko za prvi rođendan.

On je rekao da su to značajne stvari i da će ovim demografskim podrškama biti obuhvaćeno oko 2.000 porodica, a grad će izdvojiti 1,2 miliona KM.

Ubrzo mu je stigao odgovor skupštinske većine

Klubovi skupštinske većine u gradu Banjaluka pozvali su gradonačelnika Draška Stanivukovića da isplati svim porodiljama naknade kako je predviđeno ovogodišnjim gradskim budžetom

. Klubovi ovih stranaka ocijenili su nepreciznim današnje najave Stanivukovića o isplati porodiljskih naknada, kao i da nije primjereno da se ovakvoj temi obmanjuje javnost, pa čak i zloupotrijebe porodilje i definisane politike.

"Klubovi skupštinske većine u gradu Banjaluka smatraju da majke i njihova tek rođena djeca ne treba da budu dio ničijih, pa ni igrarija gradonačelnika Stanivukovića i predmet manipulacija", navedeno je u saopštenju klubova SNSD, DEMOS, US, SP i nezavisnog odbornika Saše Čudića.

U saopštenju je navedeno da "ovakvo obraćanje majkama i zamjenu teza smatraju krajnje licemjernim".

"Napominjemo i podsjećamo gradonačelnika da su u budžetu Grada za ovu godinu planirana sredstva upravo za sve majke koje rode dijete u ovoj godini i da do sada niti jednoj majki nije isplatio ni marku, samo zato što je to bio amandman skupštinske većine", navedeno je u saopštenju.

Umjesto da realizuje budžet koji je usvojen još 15. aprila, navode iz skupštinske većine, Stanivuković se služio svim političkim i drugim sredstvima kako bi osporio isplate koje njemu nisu po volji.

"Više puta smo isticali da nećemo odustati od naših amandmana, između ostalog od amandmana u vezi sa podrškom porodiljama za svako novorođeno dijete. Veseli nas činjenica da, ukoliko je naše stavove konačno prihvatila i Gradska uprava, onda možemo pristupiti realizaciji ove plemenite ideje kako je definisano usvojenim budžetom za ovu godinu", navedeno je u saopštenju.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.