Stanivuković zaposlene u gradskoj upravi testira na alkohol i drogu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uveo je za zaposlene u gradskoj upravi testiranje na alkohol i drogu.

CAPITAL / 31. Maj 2021

Testu će biti podvrgnut svako na koga se posumnja da je konzumirao nešto od nedozvoljenih sredstva, posebno u slučajevima kada dođe do incidenta ili povrede na radu.

Testiranje zaposlenih nije potrebno unaprijed najaviti”, stoji u Pravilniku o testiranju zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banja Luka na alkohol i druga sredstva zavisnosti koji je nedavno stupio na snagu.

Inače, pravilnikom je uspostavljena nulta tolerancija na alkohol.

Pod alkoholisanim stanjem, u smislu ovog pravilnika, podrazumijeva se stanje pri kojem izmjerena vrijednost alkohola u izdahnutom vazduhu iznosi više od 0,0 mg/l, odnosno više od 0,0 g/kg težine u krvi”, navodi se u ovom dokumentu.

Inače, svaki zaposleni koji je pio prije dolaska na posao ili uzeo neku psihoaktivnu supstancu bi prema novim pravilima tog dana trebao da ostane kod kuće, a da o tome obavijsti svog nadređenog.

Testiranje može tražiti neposredni rukovodilac organizacione jedinice ali i i sam gradonačelnik ukoliko procjeni da je ugrožena zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenih.

Postupak provjere sprovodi se uz pristanak zaposlenog koji prije postupka sa istim mora biti upoznat. Ako zaposleni odbije testiranje smatra se da je pod uticajem alkohola, droge ili drugih sredstava zavisnosti i čini težu povredu radne dužnosti”, navodi se u Pravilniku.

Inače, Služba za zajedničke poslove grada je zadužena za nabavku i održavanje uređaja za testiranje a koji će morati imati i potvrdu da su baždareni.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.