STANKOVIĆEV "INTEGRAL INŽENJERING" ODUSTAO A DAO NAJNIŽU PONUDU: Hrvati poništili tender od 100 miliona maraka za koridor 5c

Uprava Hrvatskih autocesta juče je poništila tender za izgradnju 17,5 km dionice autoputa Beli Manastir-most Drava vrijedan 380 miliona kuna ( oko 100 miliona maraka) n aautoputu A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj

BUKA / E.P. / 06. Septembar 2019

Konkurs je poništen nakon što Nadzorni odbor HAC-a nije potvrdio odluku Uprave o izbru ponude kompanije Integral inženjering iz Laktaša za taj posao, a u međuvremenu su toj kompaniji istekle garancije koji nisu produžili, objavio je Jutarnji list u svom izdanju od 6.9.2019. godine

Na ovaj tender su pristigle tri ponude od kojih je samo Integralova bila ispod procijenjene vrijednosti i iznosila je 359,1 milion kuna.

Kineska kompanija Sinohydro Corporation ponudila je izgradnju za 416,1 milion kuna dok je treći ponuđač zajednica Osijek-Koteksa, Gravije, Cestorada i PZC-a Brod ponudila 446,1 milion kuna.

Upravi HAC-a je trebalo četiri mjeseca za odabir ponude Integrala za koju je saglasnost trebao dati Nadzorni odbor. Iako je riječ o formalnosti, naovid Jutarnji list, dio članova odbora a među njima i predstavnik sindikata. tražili su dodatna mišljenja i pojašnjenja u vezi sa finansijskim dijelom ponude.

U međuvremenu je isticao rok garancija za ozbiljnst ponude i rok za valjanost ponude ponuđača. Kako navodi Jutarnji list uprava HAC-a je zatražila od ponuđača produženje garancije i valjanosti i svi su dali te dokumente osim Integrala. 

To je HAC-u izazvalo probleme jer su ostale ponude bile iznad procijenjene vrijednosti.

Kako saznaje Jutarnji list, počeli su pritisci lokalnih vlasti u Slavoniji da se posao dodijeli Osijek-Koteksu i njegovim partnerima, ali to bi bilo protivzakonito pa je ond atender u konačnici poništen. 

U HAC-u se ozbiljno sumnja da je odugovlačenje dijela članova Nadzornog odbora bilo smišljeno kako bi došklo do isteka garancija Integrala a kako si se oni eliminisali iz posla. 

kako je ranije objavio Večernji list, u HAC-u nemaju informacija zašto se Integral nije odazvao i na drugi poziv za produženje garancija.

"Potvrđujemo da Integral inženjering, nakon što je jednom već produžio rok valjanosti svoje ponude, to nije ponovo učinio. Pri tome smo se vodili procjenom stanja i kretanja na tržištu", kazali su za Večernji list u Integralu, najvećoj građevinskoj kompaniji u Republici Srpskoj, vlasnika Slobodana Stankovića, inače kuma Milorada Dodika.

Hrvatske autoceste novi novi tender mogle raspisai u roku od 30 dana od pravosnažnosti odluke.

Hrvatska na svom dijelu koridora 5c, od ukupno 90 kilometara, mora još sagraditi tih 17,5 kilometara od mosta Drava do Belog Manastira te još pet kilometara od Belog Manastira do mađarske granice, koji su u projektiranju 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.