Stefan Blagić - šaptač igračkama: Vlast može očekivati da ćemo im neprekidno disati za vratom!

"Lukač može očekivati da ćemo mu disati za vratom, neprekidno. Vlast od nas sigurno neće imati mira, a osnov našeg djelovanja je mir i dostojanstvo. Tako će i ostati. Ako nema pravde za narod, neka ne bude ni mira za vlast!", kazao je Blagić.

BUKA portal / 25. Novembar 2019

Stefan Blagić, aktivista udruženja ReStart Srpska, uhapšen je u subotu, nakon performansa na Trgu Krajina u Banjaluci. U pitanju je bio simboličan "Protest bez ljudi", gdje su igračke sa transparentima postavljene na jednu od klupa na Trgu. Sa Stefanom smo razgovarali o dešavanjima u subotu, o pritvoru u kojem je proveo 10 sati, o ranijim privođenjima i represiji vlasti nad svima koji izraze svoj bunt protiv vladajućih politika.  

 

BUKA: Stefane, kako je protekla ta subota u MUP- u, šta se sve dešavalo?

Blagić: Dan u MUP-u prošao je mirno, u krugu porodice. Doduše, ja nisam bio u tom krugu, nego u pritvoru, a porodica je čekala da izađem. Neki od njih su došli i iz Beograda da me obiđu i da vide sina kojeg sam nedavno dobio. Sina su vidjeli, mene baš i ne. Inače, policijski službenici MUP-a Srpske su u policijskoj stanici prema meni bili krajnje korektni, vidjelo se da je i njima čudno što sam uopšte priveden. Poseban utisak na mene je ostavio jedan mlađi policijski službenik koji je popisivao igračke i pri tome se jako dobro zabavljao. Zbijali smo šale svi redom. U pritvoru sam proveo 10 sati, a nakon toga sam dao izjavu koju možete pročitati na Fejsbuk stranici organizacije koju predvodim. 

BUKA: Šta je bilo sa igračkama na kraju?

Blagić: Ja sam pušten, a igračke su zadržane, pretpostavljam kao dokazni materijal. S obzirom na to da ćemo epilog čitave ove priče gledati na sudu,  pretpostavljam da ću Sorošove mačke, izdajničke žabe, plaćeničke gice i terorističke mede idući put vidjeti na sudu. Iskreno se radujem našem ponovnom susretu. 

BUKA: Ovo nije prvi put da si priveden, možeš li podsjetiti čitaooce na sva svoja privođenja?

Blagić: Da budem potpuno iskren, više se ni sam ne sjećam koliko sam puta privođen i za šta su me sve teretili. Znam samo da mi je ovo “tek” treći put da sam bio u pritvoru. Ovom prilikom volio bih da podsjetim javnost na dvanaestočasovni pritvor tokom 31. decembra, kada sam držan do pred samu Novu godinu, a na teret su mi stavljali 2 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Interesantno je da sam sve vrijeme bio u stanu na Obilićevu, a oni su me teretili da sam tobože prekršio javni red i mir na Trgu Krajine. To jedino može da znači da sam na nekoj od “crnih listi” MUP-a Srpske i da sam postao “dežurni krivac” za bilo koji događaj koji ima veze sa bilo kojim protestom. To je neprofesionalno, neetički i neozbiljno od institucije koja bi trebalo da bude jedna od najozbiljnijih u zemlji.

BUKA: Nekako su te igračke bile u prvom planu, međutim ovo je mnogo ozbiljnije?

Blagić: Naravno da je bilo ozbiljnije i to iz više aspekata. Prva stvar je da smo tim performansom htjeli da stavimo do znanja cjelokupnoj javnosti u zemlji i međunarodnim institucijama da na Trgu Krajine u Banjaluci ljudi više ne mogu da se okupljaju, odnosno jedino mogu ako su apologete vlasti. Ali, ne samo da ne mogu da se okupljaju, nego npr. ne mogu ni da prikupljaju peticije, niti djeluju na neke druge građanske načine. Ipak, sve je proteklo iznad naših očekivanja, jer nam je MUP dokazao, ne samo da na trgu ne smiju da se okupljaju ljudi, nego to ne smiju da rade ni igračke, ako im vlasnici nisu na strani vlasti. Zato, djeco, ako vam se ne dopada ovaj režim, čuvajte svoje igračke! MUP je navedenim potezom presjekao demokratiju u korijenu, a ako je iko sumnjao u autoritarni karakter vlasti, više nema potrebe za tim. Ovo je klasični autoritarizam, onako knjiški odrađen.   

Međutim, još jedna opasna stvar se desila u subotu. Naime, institucija koja bi, kao što sam rekao, trebalo da bude najozbiljnija institucija u zemlji i jedan od stubova oslonaca Republike Srpske, pretvorila se u predmet opštenarodne sprdačine, ne samo u našoj zemlji i regionu, nego i u Evropi. Po mom skromnom mišljenju, fotografija sa najjačim utiskom ove godine je fotografija na kojoj se vide dva policajca kako čuvaju gomilu igračaka na sred centralnog banjalučkog trga. Zamislite kako se osjećaju ti policajci, kada im se svi u zemlji smiju i zbijaju šale na njihov račun. Zar je 800-900 maraka vrijedno tog poniženja? Gdje je nestala čast u časnoj službi? Gdje je moral u moralnoj vertikali? Gdje je etika i gdje su principi, ljudskosti prije svega? Zar je tih 800 maraka vrijedno množenja vašeg karaktera sa nulom? Da budem potpuno direktan, sada i ona konferencija za medije poslije Davidovog ubistva dobija smisao, jer smo se svi pitali kako je moguće da je MUP postupio na takav mediokritetski način i sa tom lakrdijom od konferencije pokušao narod da ubijedi u ono što ni djeca ne bi povjerovala. 

BUKA: Kako komentarišeš da se u Banjaluci ne može protestovati na Trgu Krajine?

Blagić: To je razumljivo za Sjevernu Koreju, Saudijski Arabiju i možda još svega nekoliko zemalja na svijetu. Afričkim zemljama je to neshvatljivo. Evo, RS se priključila elitnim policijskim divizijama Koreje i Arabije. Čestitam Lukaču na tome, ipak je on daleko najzaslužniji za ove trofeje, tako da mu i oni ordeni koje je dobio od SPC priliče. Predlažem mu i da zabrani skupove u javnim prevozima, npr. u autobusima, tu se uvijek skupi 4 i više ljudi. Juče je bila sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, eto još jednog javnog skupa. Imamo i prepune kafiće, policija bi trebalo i tamo da hapsi. Pa pogledajte škole, u školama se skupi najmanje 100 ljudi/djece svaki radni dan, treba to sasjeći u korijenu, otkud znate da oni jednog dana neće htjeti kritički da razmišljaju?!

BUKA: Kada si počinjao sa svojim aktivizmom, jesi li uopšte imao predstavu u šta se upuštaš i da će to biti nekad i opasno?

Blagić: Naravno da jesam, jer je sam početak mog aktivizma vezan za tri godine društveno-političke analize koje sam prethodno radio. Iz nezadovoljstva ponašanjem režima i nesposobnosti i licemjernosti opozicije, javila se potreba da se pojavi neko ko će imati iste aršine i prema jednima i prema drugima. Javila se potreba i za nuđenjem novih, progresivnih rješenja i kreativnog djelovanja. Političke elite koje nas vode su već odavno zastarile i treba da ih pošaljemo na smetljište istorije, jer upravo to i zaslužuju. Oni su odgovorni što smo danas tu gdje jesmo! 


BUKA: Nastavljaš svoje aktivnosti i dalje?

Blagić: Naravno, Lukač može očekivati da ćemo mu disati za vratom, neprekidno. Vlast od nas sigurno neće imati mira, a osnov našeg djelovanja je mir i dostojanstvo. Tako će i ostati. Ako nema pravde za narod, neka ne bude ni mira za vlast!

 

Razgovarao Elvir Padalović


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.