Stiže talas s Arktika, jake oluje, hladnoća, moguć i snijeg. Hrvatski meteorološki zavod izdao upozorenje

POZNATI meteorološki servis Severe Weather EU objavio je na svom Twitteru kako se s Arktika prema Europi kreće iznimno hladna fronta koja će u dijelove kontinenta donijeti veliki pad temperature - i do 20 Celzijevih stepeni

Index / 01. Oktobar 2019

"Očekujte jake grmljavinske oluje širom sjevernog i srednjeg Sredozemlja", poručili su iz meteo servisa.

Jaka promjena stiže u Hrvatsku

Veliku promjenu vremena, koja dolazi već sutra, najavljuju i hrvatski meteorolozi. Zoran Vakula za HRT tako piše kako se već od kraja srijede mogu očekivati lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom, velika količina kiše u kratkom vremenu koja može izazvati bujične poplave, veliki pad temperature te olujna i orkanska bura na obali.

"Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu", napominje Vakula.

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice u zapadnim krajevima, slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju.

Meteoalarm je za sutra za područje cijele Hrvatske, osim krajnjeg istoka zemlje, izdao upozorenja.

Na kopnu su na snazi žuta upozorenja zbog obilne kiše, ali i jakih grmljavinskih nevremena. Na obali je na snazi žuto upozorenje, također ubog grmljavinskih oluja, dok je u Istri na snazi narančasto upozorenje. Očekuju se ogromna količina kiše, olujna bura i grmljavinska nevremena.

Nakon duljeg razdoblja iznadprosječne topline i južine, Hrvatsku će zahvatiti izražena promjena vremena u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada 2019. Mjestimice će biti obilne kiše i jakog vjetra, a temperatura zraka osjetno će se sniziti.

Sa sjeverozapada kontinenta približava se hladna zračna masa, a u Genovskom zaljevu formirat će se ciklona", objavio je na svojim stranicama DHMZ.

U srijedu kasno poslijepodne frontalni sustav zahvatit će najprije sjeverni Jadran i zapadne predjele unutrašnjosti, a tijekom noći na četvrtak ciklona će prijeći nad Jadran i donijeti lokalno obilnu kišu. U ovakvim okolnostima moguće je i olujno nevrijeme s izraženim pljuskovima i grmljavinom.

 

Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega (Slika 2). Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu.

Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Postupni prestanak oborine očekuje se već tijekom četvrtka, sredinom dana na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti, a krajem dana u ostalim predjelima.

S prolaskom hladne fronte, u naše će krajeve stići hladan zrak te će sljedećih dana temperatura zraka biti osjetno niža, osobito u gorskim područjima.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, za vikend je izgledno povoljnije i ponovno malo toplije vrijeme.

S upozorenjima se oglasio i Hrvatski autoklub.

"Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima. Ujutro u unutrašnjosti te ponegdje u Lici i Gorskom kotaru i po kotlinama i dolinama rijeka mjestimice je moguća magla. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U jutarnjim i poslijepodnvnim satima bit će pojačan promet na gradskim cestama, obilaznicama uz moguće zastoje na dionicama gdje traju radovi.

Zbog jakog vjetra moguća su ograničenja i promjene u cestovnom i pomorskom prometu", najavljuju iz HAK-a.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.