Što se dogodilo s Černobilom nakon kraja hit serije o katastrofi?

Uspjeh HBO-ove američke televizijske miniserije čija je tema najveća svjetska nuklearna katastrofa u Černobilu povećao je broj turista koji žele posjetiti elektranu i grad duhova u blizini elektrane.

BUKA portal / 05. Juni 2019

 

Jedna černobilska turistička agencija bilježi porast od 40 posto u rezervacijama od početka serije u produkciji HBO-a čije je emitiranje počelo u svibnju i dobila je izvanredne kritike.

Osim što je porastao interes za obilaskom elektrane, serija je probudila interes za poviješću Sovjetskog Saveza kao nuklearne sile, ali i svijest o katastrofalnim posljedicama kakve bi imao nuklearni rat. Također, zahvaljujući seriji svijet je čuo za imena poput Valerija Legasova, ruskog znanstvenika koji je zadužio cijelo čovječanstvo svojim angažmanom u saniranju štete nastale nakon eksplozije. Također, svijet sada zna više i o trojici muškaraca koji su riskiranjem svog života spasili milijune života u Europi. Njihova imena su Aleksej Ananenko, Valerij Bezpalov i Boris Baranov.

Kako uopće u Černobil otići kao turist?

U Černobil ne možete otići bez posebne dozvole koju izdaje ukrajinska vlada. U Kijevu postoji nekoliko agencija koje nude obilazak Černobila i Pripjata, a cijene se kreću od 160 do 600 KM.

 

 

Turističke ture na engleskom su skuplje od onih na ruskom, a najskuplje su individualne ture na engleskom jeziku. Organiziraju se u Kijevu, a za svakog turista prije ulaska u grad duhova važe stroga pravila.

 

 

Morate biti odjeveni u hlače dugih nogavica i majicu dugih rukava ili jaknu. Cipele moraju biti zatvorene. U Pripjat i Černobil ne mogu ući osobe mlađe od 18 godina niti osobe koje su prije ture konzumirale alkohol.

U grad se ne ulazi bez sprave za mjerenje jačine radijacije koju imaju svi vodiči i koja je posjetiteljima najbolji prijatelj. Zabavni park u Pripjatu jedna je od najvećih atrakcija i to je simbol prekinutog djetinjstva tisuća djece koja su evakuirana nekoliko dana nakon eksplozije. 

 

 

U većinu je zgrada zbog kontaminiranosti i opasnosti od rušenja zabranjen ulaz. Zgrade u koje je dozvoljeno ući pokazuje vodič, a iz njih nije dozvoljeno iznositi ni najmanji predmet, poput fotografije ili dječjeg crteža. Najbolje se kretati asfaltom, budući da su zemlja, mahovina i trava izrazito kontaminirane.

 

 

Prije izlaska iz Pripjata obavlja se skrining i ne postoji mogućnost da ćete kući otići ozračeni. Ako je neki odjevni predmet na vama ozračen, morat ćete ga skinuti i ostaviti u Pripjatu. Ipak, to se ne događa ako se slušaju upute vodiča koji brani sjedanje na travu, zemlju ili mahovinu.

 

 

Index


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.