Strani mediji o Haradinajevoj ostavci

Više stranih medija je izvjestilo o ostavci Ramuša Haradinaja kao i da je podnio neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje.

BUKA portal / 20. Juli 2019

 

BBC podsjeća da je Haradinaj bio "pobunjenički komandir" tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin.

Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi.

BBC navodi da će, prema riječima Haradinaja, saslušanje biti održano iduće nedjelje.

Britanski servis podsjeća i da je specijalni Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova formiran 2015. godine uz podršku Evropske unije i da će istraživati ratne zločine protiv etničkih manjina i političkih protivnika na teritoriji Kosova i Metohije.

O Haradinajevoj ostavci izvjestili su i francuski mediji, a "Frans 24", je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu - Rambo.

Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja "gangsterom u uniformi".

Pored ostavke, mediji su se bavili i Haradinajevom prošlošću i navode da se on prije premijerske dužnosti bavio građevinom, a radio je kao izbacivač i trener borilačkih vještina.

Kineska Sinhua izvjestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izveštaje RTS-a.

Vijest o Haradinajevoj ostavci prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija "Dejli Sabah", agencija Anadolija, "Njujork tajms" i drugi.

Mediji podsjećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv nealbanskih manjina na teritoriji KiM u toku sukoba krajem 90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj potjernici, ali da je oslobođen u junu te godine.

Agencije


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.