Stranke iz RS najavljuju krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića, zbog "neovlaštenog" predstavljanja

Sakib Softić bio je agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a kako se približava istek roka za reviziju presude sve su glasniji političari iz Republike Srpske kako Softić više nema punomoć da zastupa BiH.

Klix / 11. Februar 2017

 Zbog toga stranke iz manjeg bh. entiteta najavljuju i mogućnost tužbe protiv Softića zbog, kako ističu neovlaštenog predstavljanja u ime BiH. O tome će na današnjoj konferenciji za novinare govoriti i poslanik NDP-a u državnom parlamentu BiH Momčilo Novaković.

 

Političari iz RS-a oštro se suprostavljaju svakoj najavi eventualne revizije presude suda u Hagu, u slučaju tužbe BiH protiv Srbije. Reviziju ne podržava ni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a za takav potez nisu ni određeni akteri međunarodne zajednice u BiH, kao što je Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH.

 

Da li će doći do podnošenja zahtjeva za reviziju presude bit će poznato tokom slijedeće sedmice, a ukoliko do toga dođe, SNSD najavljuje napuštanje državnih institucija te novu krizu u državi i u odnosima sa Srbijom.

 

U međuvremenu sve su oči uprte u bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji treba donijeti konačnu odluku.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.