Stručnjak CEFTA-e: Malim kompanijama internet trgovina može biti jedini način za izvoz na strana tržišta

Elektronska trgovina ili trgovina putem interneta sve je popularnija i zastupljenija u svijetu.

T.Čalić / 06. April 2021

Vanredno stanje nastalo uslijed pandemije koronavirusa pokazalo je da su potrošačke navike promijenili ne samo mladi, već i starija populacija.

Članice CEFTA Sporazuma su prošle godine usvojile važan dokument koji ima za cilj veću iskorištenost potencijala e-trgovine.

"Mapa puta za e-commerce CEFTA-e odnosi se na četiri grupe prepreka koje smo identifikovali sarađujući sa poslovnim organizacijama, udruženjima koja se bave e-trgovinom, privrednim komorama i direktno sa kompanijama", kazao je za Buka magazin Zdravko Ilić, ekspert za trgovinu uslugama u CEFTA-i.

Četiri grupe prepreka poslovanju

S obzirom da svako tržište ima svoja pravila, kompanije koje prodaju svoju robu online suočavaju se sa brojnim troškovima jer se moraju uskladiti ne sa jednom, već sa čak sedam grupa pravila. To je jedan od razloga zašto često okreću leđa regionalnom poslovanju.

Drugu grupu prepreka čine visoki troškovi transakcija, što podrazumijeva skupe i neefikasne isporuke paketa i plaćanja.

"Višestruki troškovi povezani sa elektronskom identifikacijom također su problem, s obzirom da nisu prepoznati izvan tržišta CEFTA-e. I konačno, carina, troškovi i vrijeme provođenja procedura su među glavnim izazovima koja preduzeća u regionu prijavljuju", objasnio je Ilić.

Na pitanje šta zemlje potpisnice CEFTA-e mogu uraditi kako bi ubrzale razvoj e-trgovine u regionu, naš sagovornik ističe: "Naš je posao da pojedinačna tržišta sedam CEFTA potpisnica povežemo u jedno regionalno, dostupno svim kompanijama. Na osnovu iskustava Evropske unije, svim našim kompanijama želimo omogućiti da poštivanje pravila domaćih pravila u velikoj mjeri znači i poštivanje pravila u regionu. Da bismo to ostvarili, moramo se dogovoriti o zajedničkim pravilima zasnovanim na pravilima EU koja će podjednako primjenjivati u cijeloj regiji".

Zadaća za naredne četiri godine

Ovakav pristup značajno bi smanjio troškove kompanijama, a donio bi i transparentnost cijena poštanske dostave i unaprijedio saradnju između prevoznika paketa, a dostava s jednog na drugo tržište u okviru CEFTA-e bilo bi efikasnije.

"Trenutno su cijene takve da je neisplativo baviti se isporukom van lokalnog tržišta", navodi Ilić i objašnjava: "Ovo se također odnosi na rad na uspostavljanju brzih i sigurnih postupaka carinjenja koji će omogućiti pouzdan i brz prolazak carine. Kao što CEFTA sporazum zahtijeva, moramo omogućiti međusobno priznavanje elektronskih potpisa, tako da naši ljudi mogu koristiti svoj elektronski potpis na svim CEFTA tržištima.

Za CEFTA-u je ovo zadatak koji namjeravaju provesti u naredne četiri godine, uz minimiziranje tzv. geoblokiranja u regionu, kako bi potrošačima osigurali jednaku ponudu i jednake uslove, kao i korištenje online usluga i kada putuju.

Potencijalne koristi Zajedničkog regionalnog tržišta u području e-trgovine su velike.

Odskočna daska ka EU i globalnom tržištu

"Danas se više nego ikad, zbog pandemije i mjera uvedenih širom svijeta, okrećemo kupovini putem interneta. Bili smo u Bosni i Hercegovini u decembru i razgovarali na ovu temu. Saznali smo, naprimjer da se broj trgovaca na jednoj platformi povećao za 25%. Slično je i drugim CEFTA stranama", istakao je Ilić.

"Trebamo iskoristiti ovaj rast i kompanijama i potrošačima ponuditi više mogućnosti. CEFTA tržište ima 20 miliona potrošača, a procjenjuje se na više od milijardu eura. Ovo tržište može motivisati kompanije da ulažu u sredstva i ljudstvo potrebno za digitalizaciju njihovog poslovanja. Mala tržišta podrazumijevaju mala ulaganja, što rezultira zaostajanjem za EU. Otvarajući vrata velikom tržištu e-trgovine, kompanijama pomažemo da iskoriste prednosti digitalne ekonomije i dođu do potrošača širom svijeta", objašnjava ekspert za trgovinu uslugama u CEFTA-i.

Ilić dodaje da za male kompanije, koje nemaju dovoljno resursa za agente i sajmove, internet trgovina može biti jedini način za izvoz na strana tržišta. Na ovaj način promoviše se razvoj brzorastućih sektora koji prave i prodaju digitalne proizvode.

"Oni su već danas veliki generatori radnih mjesta, a sutra će biti predvodnici privrednog rasta. U tom kontekstu, regionalno tržište sa evropskim pravilima igre njihova je odskočna daska prema EU i globalnom tržištu", poručuje na kraju razgovora Ilić.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.