Student pojeo špagete stare pet dana i preminuo

Student AJ (20) iz Brisela u Belgiji umro je u snu nakon što je pojeo špagete u umaku od paradajza koji su pet dana stajali na na kuhinjskoj radnoj ploči.

BUKA portal / 29. Januar 2019

Slučaj je iz 2008. godine, ali nedavno je ponovo postao interesantan javnosti nakon što su stručnjaci prošle nedjelje u "US Journal of Clinical Microbiology" objavili detaljan prikaz hemijskih procesa (trovanja) u tijelu mladića.

Nakon što je pojeo ostatke tjestenine, iako je osjetio čudan miris, mladiću je strašno pozlilo. Povraćao je, imao proljev i jake vjetrove, a osjećao je i jak bol u želucu. Mislio je da je u pitanju obično trovanje hranom te je otišao u krevet u želji da prespava mučninu, ali umjesto da mu idući dan bude bolje, roditelji su ga 11 sati kasnije, pronašli mrtvog u krevetu, piše britanski "Mirror".

Obdukcija je otkrila da je student umro od trovanja hranom uzrokovanom bakterijom bacillus cereus. Ta bakterija stvara pore i proizvodi toksine, uzrokujući povraćanje i proljev.

Kad su se ovi simptomi pojavili, student je odlučio da ih liječi kao običnu mučninu - samo je pio puno vode.

Dr. Bernard je analizirao slučaj objašnjavajući da su štetne bakterije uzrokovale prestanak rada AJ-ove jetre. Hrana je bila toliko puna bakterija da je pokrenula potpuno gašenje funkcija jetre.

Uzorci pokvarene tjestenine i umaka od paradajza takođe su analizirani, a Nacionalna referentna laboratorija za epidemiju hrane potvrdio je da su špageti kontaminirani 'značajnim količinama' B.cereus - dok ih u umaku nije bilo.

"Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvijek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku", objašnjava dr. Bernard.

 

Izvor: 24sata.hr/Nezavisne


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.