Stvorili smo gotovo savršenu oluju za nove pandemije

Stvorili smo "savršenu oluju" za bolesti koje se prenose iz svijeta divljih životinja na ljude i globalno brzo šire, a ljudsko uništavanje prirode taj proces samo ubrzava, upozoravaju naučnici.

BUKA portal / 16. Juni 2020

Ovo je globalno stajalište zdravstvenih stručnjaka koji proučavaju kako i gdje se u svijetu pojavljuju nove bolesti.

U sklopu tih napora stručnjaci su razvili sustav prepoznavanja obrazaca koji mogu predvidjeti koje bolesti divljih životinja predstavljaju najveću prijetnju za ljude.

Ovaj pristup problemu iznose znanstvenici s britanskog Univerziteta u Liverpoolu i on je dio globalnih napora u pronalasku načina da se bolje pripremimo za buduće zarazne bolesti. 

U posljednjih smo 20 godina imali šest velikih prijetnji - SARS, MERS, ebolu, ptičju gripu i svinjsku gripu", rekao je za BBC profesor Matthew Baylis s liverpulskog univerziteta 

"Uspjeli smo izbjeći šest hitaca, no šesti nas je ipak pogodio. I ovo nije posljednja pandemija s kojom ćemo se suočiti, zbog čega moramo izbliza nadzirati bolesti među divljim životinjama", smatra profesor. 

U sklopu detaljne analize, zajedno s kolegama je osmislio predskazujući sistem prepoznavanja obrazaca kojim se može proučiti golema baza podataka svih poznatih bolesti iz životinjskog svijeta.

Među hiljadama bakterija, parazita i virusa poznatih nauci, ovaj sustav prepoznaje i tragove skrivene u broju i tipu vrsta koje oni uspijevaju zaraziti. Sustav tragove koristi da bi zaključio koji među njima predstavljaju najveću prijetnju za ljude.

Ako se neki patogen proglasi prioritetom, naučnici će, kako kažu, usmjeriti sve svoje istraživačke snage na pronalazak preventivnih mjera i način liječenja prije izbijanja zaraze. 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.