Sudija objasnio zašto je Đoković diskvalifikovan sa US Opena

Milosti nije bilo za Đokovića, iako zvanična Pravila grend slema predviđaju diskreciono pravo supervizora i sudije da odluče koga će i zbog kog prekšaja da diskvalifikuju. Evo šta je rekao glavni arbitar Soren Frimel

BUKA portal / 07. Septembar 2020

" Na kraju krajeva, jeste tačno da postoji diskreciono pravo (odlučivanja oko diskvalifikacije) za svaki prekršaj Pravila grend slema, ali mislim da ovde nisu postojale nikakve šanse da se dogodi bilo koja druga odluka nego da on bude izbačen sa turnira” rekao je Frimel.

" Ovo stoga jer su činjenice bile tako čiste, tako očigledne – linijski sudija je vidljivo bila povrijeđena, a Novak je bio bijesan. On je neodgovorno, bijesno poslao lopticu iza sebe i, kada se sve uzme u obzir, nije ni moralo da se koristi neko diskreciono pravo (na izuzetak od kazne, odnosno njeno propisivanje).To baš i nije potpuno sa pravilima, jer se isključenje sa turnira donosi isključivo na način na koji je donijeto – odlukom glavnog sudije i supervizora, a ne po automatizmu. Uostalom “pogađanje sudije (ili nekog drugog) lopticom” je u pomenutim Pravilima grend slema svrstano u odeljak “zloupotreba loptice” i za to su sankcije isključivo novčane, kao i eventualno oduzimanje poena ili javna opomena, a diskvalifikacija se može (ali ne mora) izreći za taj ili bilo koji drugi prekršaj samo ako to požele i sudija i supervizor.

Frimel kaže da se nalazio u kancelariji za sudije kada se incident desio, pa je morao da istraži šta se sve dogodilo prije donošenja konačne odluke. “Bilo je fer da se Đokoviću da šansa da se brani”, kaže i dodaje sljedeće:

"Sve činjenice su najpre objasnili sudija meča i grend slem supervizor. U ovakvim situacijama je naročito važno da smo 100 odsto sigurni šta se tačno desilo. Naročito jer sam ja bio u kancelariji u vrijeme incidenta. Ali, činjenice su utvrđene i onda sam morao da razgovaram i sa Novakom Đokovićem, da njemu pružim šansu da kaže viđenje situacije. Ipak, na osnovu činjenice da je snažno udario lopticu koja je sudiju pogodila u grlo, zbog čega je bila u bolovima, donijeta je odluka da on bude diskvalifikovan- rekao je Frimel.

"Đoković je tvrdio da nije pogodio sudiju namjerno. Rekao je ‘da, bio sam bijesan, udario sam lopticu, pogodio sudiju, to stoji, ali nisam to htio da uradim, nije bilo namjerno i ne treba da me zbog toga diskvalifikujete’. Mi smo se složili da on to nije uradio sa namjerom, ali su činjenice takve da on jeste pogodio sudiju i da je ta žena bila vidljivo povrijeđena- istakao je glavni sudija US Opena.

Pregledavanja video-snimka nije bilo:

“Nemamo mi tu mogućnost ovde na US Openu. Ni na jednom grend slemu to ne postoji, tako da nisam ni mogao da pogledam ‘reprizu’ đaja. Naravno, brzina kretanja loptice sigurno je imala uticaja na odluku. Ovdje je loptica išla pravo, i to snažno pogodivši sudiju, tako da druga mogućnost (kazne) nije postojala- nastavio je on.


"Naravno da su to vrlo nervozni momenti, pa je bilo od ključne važnosti da se utvrde sve činjenice. Zato je sve ono potrajalo, jer je trebalo razgovarati i sa sudijom meča i sa grend slem supervizorom. Vjerujem da je i prava procedura bila što smo igraču dali mogućnost da iznese viđenje. Potrajalo je to malo, ali sam želio da uzmemo u obzir sve činjenice. Da, on je kasnije ponavljao da nije to uradio namjerno, ali nije bilo nikakvih drugih razgovora

"To jeste bio dio razgovora, ali postoje dva faktora – jedno je sama akcija, a drugo je rezultat. A akcija, u kojoj nije bilo loše namjere, dovela je do rezultata u kome je sudija vidljivo povrijeđena. To je od ključne važnosti za donošenje konačne odluke. Ne bismo mi onoliko dugo pričali da je namjerno pogodio sudiju, ali moraju da se uzmu u obzir oba faktora, šta se desilo, a i šta je posljedica."

"Diskvalifikacija igrača sa grend slema je važna odluka, a i veoma teška, pa zato nije bitno da li je to na terenu Artur Eš, da li je u pitanju prvi teniser svijeta, ili neki drugi igrač na drugom igralištu. Odluka treba da je prava, jer svi na terenu moraju da znaju kakav je ulog. Naravno, to je svima prisutno u podsvijesti, ali moramo to i da dokažemo svojim ponašanjem, kao i da odluke donosimo na osnovu činjenica i pravila, kako bi one bile pravedne" zaključio je Soren Frimel.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.