SUNOVRAT GIGANTA: Drugi najveći svjetski trgovac namalo u sektoru mode, u gubitku od gotovo 700 miliona dolara…

Izgledi za oporavak nesigurni

BUKA portal / 27. Juni 2020

H&M, drugi najveći svjetski trgovac namalo u sektoru mode, skliznuo je u dubok gubitak u periodu od marta do maja. Iz ove kompanije kažu kako su izgledi za oporavak nesigurni, iako se kupovina oporavlja brže od očekivanog nakon blokade i ponovnog otvaranja trgovina.

Gubitak H&M-a prvi je u nekoliko decenija, a možda čak i prvi ikada, rekao je glasnogovornik kompanije, prenijela je agencija Reuters.

Švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (695 miliona dolara), što je nešto ispod tržišnih očekivanja, u odnosu na dobit koja je godinu dana ranije iznosila 5,9 milijardi.

H&M, koji je u još aprilu najavio gubitak, nije objavio nikakve prognoze za treći kvartal.

„Nevjerovatno je neizvjesno kako će se otvarati ekonomija. Zato je veoma teško reći kakvi će daljnji rezultati biti. Ono što ohrabruje jeste da se prodaja oporavlja u junu”, kazala je za Reuters izvršna direktorica Helena Helmersson, napomenuvši da je posebno teško predvidjeti razvoj događaja u SAD-u, najvećem tržištu švedskog giganta nakon Njemačke.

Junska prodaja opala je za manje od očekivanih 25 posto, u odnosu na 50 posto potonuća u drugom tromjesečju.

Kompanija će uštede napraviti dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostat će trajno zatvoren.

Od više od 5.000 trgovina širom svijeta, sedam posto ih je ostalo privremeno zatvoreno u odnosu na oko 80 posto, koliko ih je bilo zatvoreno na vrhuncu pandemije.

  •  Tagovi:

  • H&M


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.