Superhrana: Top 10 namirnica za 2014. godinu!

Superhranom zovemo namirnice koje nam pomažu spriječiti kronične bolesti, poboljšati vid i brinuti za naš mozak. Uz sve to, mnoge od njih odlične su za održavanje raznih dijeta, pa uz njihovu pomoć lakše mršavimo i održavamo idealnu težinu. Predstavljamo vam deset namirnica za koje ćete sigurno često čuti u 2014. godini!

Index.hr / 04. Januar 2014

Fizalis

Ovo bobičasto voće veličine cherry rajčice u samo 3/4 šalice sadrži čak 39 posto dnevnog unosa vitamina D, što je velika količina za jednu voćku. Fizalis dolazi iz Perua, točnije iz područja Andi, i slatkog su okusa. Osim vitamina D sadrže i vitamin C, B12, željezo i protein. Pomaže pri liječenju reumatskih bolesti i tumora.

Manuka med

Ovaj ljekoviti med s Novog Zelanda ima protuupalno djelovanje i pomaže pri liječenju bakterija otpornih na antibiotike. Ima izuzetno puno minerala, antioksidansa i enzima.

Sušeni kvasac

Ovo možda zvuči odbojno i neukusno, no kvasac je sve popularniji začin u zdravoj prehrani! Ima visok udio vitamina B12 - samo jedna žlica sadrži dnevni unos! Osim toga, bogat je proteinom, a možeš ga posuti po kokicama, krumpirima ili zelenom povrću.

Ulje konoplje

Konopljino ulje najbolje je za čišćenje organizma, te ima idealan omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina. Ovo ulje izbacuje višak vode iz organizma, regulira probavu i metabolizam, smanjuje loš kolesterol, sprječava mnoge bolesti i jača koncentraciju i pamćenje.

Inka orah

Ova neobična biljka iz Amazonske prašume izgleda poput kikirikija, a smatra se da su ju Inke koristile preko tri tisuće godina. Može se naći u obliku ulja, a poput konoplje, sadrži idealan omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina.

Kiseli kupus

Odličan izbor za dodatak mnogim salatama ili jogurtima, pomaže pri reguliranju probave i izvrstan je izvor vitamina C.

Pčelinji polen

Iako možda ne zvuči kao hrana, polen je jedna od najhranjivijih prirodnih namirnica. Nastaje kada pčele obrade pelud cvjetova tako da ga je lakše nositi i probaviti te konačno pretvoriti u med. Pčelinji polen ima veliku količinu proteina, željeza, ugljikohidrata, magnezija i drugih minerala.

Matcha prah

Matcha prah ili prah zelenog čaja jača metabolizam i sagorijeva masti. Odlično čisti organizam i pomaže pri mršavljenju.

Šipak

Mnoga istraživanja pokazala su kako je upravo šipak jedno od najljekovitijih voća na svijetu. Odlično utječe na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav, pomaže pri snižavanju krvnog tlaka i kolesterola te ima veliku količinu vitamina C.

Maca

Maca je biljka podrijetlom iz Perua, a jeli su je vojnici Inka za povećanje snage i izdržljivosti. Sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, ugljikohidrate, vlakna, fruktozu, kalij, kalcij, željezo, magnezij i još mnoge hranjive tvari.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.