Švajcarske bolnice pred kolapsom za deset dana ako se virus nastavi širiti

Švajcarski zdravstveni sistem mogao BI doživjeti kolaps do kraja mjeseca ako se korona virus nastavi širiti ovim tempom, upozorili su vlasti ove države u utorak.

M.P. / 18. Mart 2020

 

Švajcarske vlasti procjenjuju da je 2,650 testiranih pozitivno na korona virus, a kažu da je 19 umrlo, dok predviđaju da će broj slučajeva u narednim sedmicama naglo rasti, prenosi Reuters.

Daniel Koch, šef Odjela za zarazne bolesti Federalne kancelarije za zdravstvo, kazao je da rapidan rast nadilazi mogućnost države da zabilježi nove slučajeve u realnom vremenu.

On je upozorio stanovništvo da se pridržavaju strogih mjera i zabrana okupljanja, kako bi se zaštitile bolnice od potencijalnog kolapsa.

“Ljudi koji se danas zaraze će nas pogoditi za 10 dana”, kazao je na pres konferenciji. “Moramo se postarati da se stopa širenja zaraze smanji danas, jer inače za deset dana nećemo moći da se nosimo sa situacijom.”

Ova zemlja sa 8.6 miliona stanovnika može staviti u funkciju 1,000 do 1,200 kreveta na odjelima intenzivne njege, ali imaju ograničen broj osoblja koje zna rukovati opremom kao što su respiratori.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija insistira na testiranju, Koch je branio politiku Švajcarske da testira samo one koji imaju najveći rizik i one kojima je možda potrebna hospitalizacija, a da ne testira svaku osobu koja ima blage simptome.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.