Sve o novim pravilima: Šta je zapravo ta "viza" za ulazak u EU i koliko će koštati?

Počev od 2021. godine, građani trećih zemalja, izuzetih iz viznog režima, u koje spadaju i državljani BiH, Crne Gore, Srbije , Makedonije, ali i Kosova, moraće da traže posebno odobrenje za ulazak na teritoriju EU.

Elvir Padalović / 23. Oktobar 2018

Šengenski prostor, za koji će važiti nova pravila, obuhvata 61 zemlju koje nisu u viznom aranžmanu sa EU, i koje nisu u Evropskoj uniji


Osim za državljane zemalja Zapadnog Balkana, sistem će se, između ostalog primenjivati i na državljane SAD, Australije, Japana, Singapura, Novog Zelanda…


Lista zemalja kojima će biti potreban ETIAS


  

To, međutim, ne predstavlja ponovno uvođenje viza na mala vrata, već daleko pojednostavljeniju proceduru, usmjerenu ka tome da se zemlje članice dodatno osiguraju od bezbjednosnog rizika.

U principu, ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije.

Ovaj novi sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD. Na osnovu toga, vršiće se kontrola 39 miliona putnika iz šezdesetak zemalja koji mogu da uđu na teritoriju EU bez viza. Prema iskustvu iz SAD, odbije se oko 0,1 odsto podnosilaca zahtjeva.

Da bi se dobila dozvola za ulazak, putnici ka EU će biti u obavezi da, putem računara, popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji.Predviđeno je da sa apliciranjem za ETIAS trebate krenuti najmanje 72 sata (3 dana ) prije polaska.  kraćem od 72 sata.

Sistem ulaska / izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, "kako bi se provjerilo je li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdan nalog za hapšenje", navodi se u obrazloženju prijedloga za ETIAS.


Na zvaničnom sajtu ETIAS-a stoji kako se ne radi o uvođenju viza.

"Ovo je elektronsko odobrenje koje dozvoljava državama i njihovim stanovnicima da putuju u Šengenski prostor. Razlika između odobrenaj ETIAS i EU vize jeste u tome da je ovo novo odobrenje zapravo automatizovan i centralizovan proces na teritoriji Šengena, dok se viza za Eu obrađuju u svakoj pojedinačnoj zemlji, od strane službenika za odobrenje vize svake države članice. Ovaj sistem sličan je sistemu ESTA u Sjedinjenim Državama ili eTA u Kanadi" stoji u obrazloženju.

Svaki građanin iz zemalja u bezviznom režimu mora da ima važeći ETIAS prije polaska. Nakon izdavanja, važeće odobrenje će omogućiti njegovom nosiocu da ostane u Šengenskom području u periodu do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana te važi 5 godina od dana izdavanja ili do isteka roka pasoša , u zavisnosti od toga šta će se prvo dogoditi.

Od osobe koje traži odobrenje za putovanje u Šengenski prostor, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor.

"Ako tražitelju odobrenje bude odbijeno, biće obaviješten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući i posredstvom suda", stoji u prijedlogu.

 

Spisak zemalja za koje će vam trebati posebno odobrenje

Inače aplikacija će biti jednostavna, i može se brzo popuniti online. Popunjavanje traje do 10 minuta i koštaće 7 EURA za punoljetne osobe, stoji na sajtu. Maloljetna lica neće morati plaćati.

Jedini dokument koji će vam trebati prilikom popunjavnja ETIAS-a jeste važeći pasoš.

Jednom kada je odobren, ETIAS će vrijediti naredne tri godine ili do isteka važenja vaše putne isprave.Važna napomena: ETIAS vam ne garantuje da ćete moći ući u EU države, to pripada diskrecionom pravu svakog službenika na granici.
 

Sve informacije možete provjeriti na zvaničnom sajtu OVDJE 

 

 
Buka preporuka

EU/BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.