SVE OČI UPRTE SU DANAS U ANGELU MERKEL: Objavljujemo set restriktivnih mjera koji se predlaže za Njemačku!

Njemački list BILD se upoznao sa nacrtom rezolucije s kojom kancelarka namjerava ući u raspravu sa saveznim državama.

BUKA / E.P. / 28. Oktobar 2020

 

Danas od 13 sati kancelarka Angela Merkel želi odlučiti o dalekosežnim ograničenjima javnog života u Njemačkoj. Prije toga (od 10.30 sati) postoji interni krug glasanja saveznih država bez Angele Merkel.

Prema nacrtu, mjere bi se trebale primjenjivati ​​NACIONALNO od 4. novembra i biti ograničene na kraj novembra. Cilj: Smanjiti broj zaraza toliko da tokom božićne sezone "nisu potrebna dalekosežna ograničenja u pogledu ličnih kontakata i ekonomske aktivnosti".

Ograničenja kontakata: Provođenje vremena u javnosti smije biti dopušteno samo članovima vašeg i još jednog domaćinstva. Kršenja će biti sankcionisana.

Posete rođacima takođe se izričito obeshrabruju ako su povezane sa putovanjima: „Od građana se traži da se uglavnom uzdrže od privatnih putovanja i posjeta - uključujući rodbinu. To se odnosi i na domaća putovanje i za jednodnevne izlete izvan regije ”, kaže se u nacrtu njemačke vlade.

Provođenje vremena u javnosti smije biti dozvoljeno samo članovima vašeg i drugih domaćinstava. Kršenja su sankcionisana.

Posete rođacima takođe se izričito obeshrabruju ako su povezane sa putovanjima: „Od građana se traži da se uglavnom uzdrže od privatnih putovanja i poseta - uključujući rodbinu. To se odnosi i na domaće putovanje i za jednodnevne izlete izvan regije ”, kaže se u nacrtu njemačke vlade.

Škole i vrtići: trebaju ostati otvoreni.

Turizam: Ponude smještaja u Njemačkoj su masovno ograničene, treba dopustiti samo „neophodna i neturistička“ noćenja.

Slobodno vrijeme: Pozorišta, opere i koncertne dvorane trebaju biti zatvorene. Igraonice, bioskopi i zabavni parkovi. Fitness studiji, sportski objekti, bazeni i javne kuće trebaju biti zatvoreni i zabranjeni svi zabavni događaji.


Gastronomija: Svi restorani, barovi i pubovi trebaju biti zatvoreni. Osim za dostavu i sakupljanje hrane 

Uslužne kompanije: Kompanije u sektoru nege tela - poput kozmetičkih studija, masažnih ordinacija, studija za tetoviranje - moraju se zatvoriti. I dalje su moguće fizioterapije. Frizerski saloni trebali bi ostati otvoreni u skladu sa postojećim higijenskim zahtjevima.

Maloprodaja: Trgovine mogu ostati otvorene u skladu sa higijenskim zahtjevima. Uslov: Mora se osigurati da na 25 kvadratnih metara prodajne površine ne bude više od jednog kupca.

Savezna vlada želi finansijski pomoći kompanijama i institucijama pogođenim zatvaranjem kako bi im nadoknadila finansijske gubitke. Tačan koncept biće predstavljen danas.

Radno mjesto: Prema nacrtu odluke, od poslodavaca se u osnovi traži da omoguće svojim zaposlenicima da rade od kuće „gdje god je to moguće“.

Donosioci odluka svjesni su da su to "vrlo drastične mjere", prema ovom prijedlogu. Ali s obzirom na pravni interes zdravlja stanovništva da se zaštiti i da se spriječi još veća ekonomska šteta u slučaju „nekontrolisanog razvoja pandemije“, oni su proporcionalni.

Odmah je stigla kritika opozicije!

Šef FDP-a Christian Lindner (41) kritikovao je za BILD zatraženo zatvaranje restorana

 

Prevod BUKA


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.