Sve što trebate znati o večerašnjem slijetanju sonde Insight na Mars: Čeka ju sedam minuta užasa

Večeras bi na Mars trebala sletjeti sonda InSight, javlja BBC.

BUKA portal / 26. Novembar 2018

 NASA-ina sonda punog naziva "Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", odnosno Mars InSight, trebala bi sletjeti na odabranu ravnicu Elysium Planitia, koja se nalazi na sjevernoj polutci Marsa.

Sonda InSight opremljena je nizom instrumenata kojima će moći kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do 5 metara u dubinu Crvenog planeta. Tako će moći istražiti sastav tla, geodetsku aktivnost, mjeriti temperaturu i slično.

Sonda bi oko 20:53 sati navečer (19:53 GMT) trebala poslati signal i potvrditi uspješno spuštanje na udaljeni planet.

Kao i kod prijašnjih misija, sondu InSight čeka "sedam minuta užasa". U tom periodu, sonda treba usporiti s velikih brzina na prosječnu brzinu hodanja te se na kraju lagano i nježno spustiti na površinu Marsa. Tokom "sedam minuta užasa" mnogo toga može poći po krivu.

"Mnogi su pokušali, većini to nije uspjelo. Vjerovatnost da ćemo uspjeti je 50%“, rekao je čelnik NASA-e Thomas Zurbuchen.

"Dali smo sve od sebe. Poduzeli smo sve potrebne mjere, sve čega smo se mogli sjetiti, da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planet prođu bez problema. Ali, Mars je podosta nestašna planete. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman.“, rekao je Tom Hoffman, voditelj projekta InSight.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.