Svjetske berze pale zbog širenja delta varijante koronavirusa

Uticaj delta soja na ekonomiju

BUKA portal / 18. Juli 2021

 

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se ulagači plaše da će širenje delta varijante koronavirusa u svijetu usporiti oporavak gospodarstava, a visoka inflacija navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 34.687 bodova, dok je S&P 500 skliznuo oko 1 posto, na 4.327 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 14.427 bodova.

Prvi pad tih indeksa u posljednja četiri tjedna posljedica je znatnog pada cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošloga tjedna porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Dosad su ulagači ignorirali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Europi.

„Covid počinje utjecati na tržište prvi put od prošloga ljeta, kada se počelo trgovati na temelju najava o otvaranju gospodarstva nakon ‘lockdowna’”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Nvidia.

Nakon što je danima rastao i početkom tjedna pogurao najvažnije indekse na rekordne razine, u četvrtak i petak S&P 500 indeks tehnološkog sektora izgubio je više od 1,5 posto.

Još je više prošloga tjedna pao energetski sektor, u prosjeku 8 posto, što je posljedica pada cijena nafte nakon što su članice OPEC-a dogovorile kompromis u vezi povećanja proizvodnje.

U fokusu ulagača bilo je i izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Powell je ponovno poručio da će monetarna politika pružati snažnu podršku dok se gospodarstvo i tržište rada sasvim ne oporave, a da je rast inflacije privremen.

I dok se, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, oporavak tržišta rada i gospodarstva nastavlja, ulagači se plaše da će visoka inflacija ipak natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se planiralo.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka, koji su bolji nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 72 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 66 posto.

Ulagači se nadaju da će poslovni rezultati i procjene daljnjeg poslovanja opravdati snažan rast cijena dionica, s obzirom da je S&P 500 od početka godine na dobitku oko 15 posto.

„Tržištu će biti teško dodatno porasti s ovih povišenih razina”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Lane Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 posto, na 7.008 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 15.540 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 6.460 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 28.003 boda.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.