Svjetski rekorder u ronjenju na dah govori o problemu mikroplastike u Jadranskom moru (VIDEO)

Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice.

BUKA portal / 10. Juni 2019

 

Povodom Svjetskog dana okeana 8. juna, organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u saradnji s višestrukim svjetskim prvakom i svjetskim rekorderom u ronjenju na dah Goranom Čolakom te uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik.

Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronilac, te jedan od najuspješnijih ronilaca u povijesti ronjenja na dah u svijetu, koji je na prvenstvima AIDA i CMAS, najpoznatijih organizacija za ronjenje na dah u svijetu, oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutno najuspješniji sportista sa AIDA-ovog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom bronzanom medaljom.
 
Cilj videozapisa je podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane upotrebe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.

 

 

Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosustava iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tijekom procesa degradacije. Pod uticajem sunca, mora i valova, mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoliša. Štoviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac, zbog čega je konzumiraju i ljudi.

Svojim učešćem u videu, Goran Čolak je htio ne samo skrenuti pažnju na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu ličnu odgovornost u praksi upravljanja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu upotrebu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem naših navika, svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoliša.
 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.