Tajna Drugog svjetskog rata skrivena u londonskim ogradama

Širom Londona javne površine ograđene su čelikom koji čuva ranjiva sećanja - ona od kojih ožiljci ostaju trajno urezani, a koja datiraju od Drugog svetskog rata.

BUKA portal / 15. Mart 2019

Mnogi prođu i ne osvrnu se na naizgled grube čelične ograde, ni po čemu lepe ali specifično zakrivljene na određenim mestima - to su zakrivljenja koja su od zemlje odvajala nosila, na kojima su ranjeni ležali, neki su spaseni, a neki u mukama umrli.

 

Određeni broj stambenih naselja u Londonu ima ograde napravljene od recikliranih medicinskih nosila iz Drugog svetskog rata. Usled iznenadnih napada tokom 1940. i 1941. godine Odeljenje za bezbednost od vazdušnih napada radilo je na zaštiti civila od bombi. Organizacija je, između ostalog, konstruisala oko 60.000 čeličnih nosila da bi se ranjeni ljudi nesputano prenosili na mesta gde bi im bila ukazivana medicinska pomoć. Metal je bio takve strukture koja bi se lako dezinfikovala u slučaju dodira sa otrovnim gasovima.

Foto: Wikipedia commons

Foto: Wikimedia commons

Strukture su se pokazale savršenim da se ponovo iskoriste nakon rata, a tome je doprinela i činjenica da su za vreme rata mnoga pokućstva morala da svoju ogradu poklone kako bi metal od nje bio iskorišćen kao dodatna potpora. Kada gradu više nisu bila potrebna brojna nosila, ona su iskorišćena za ponovno ograđivanje.

 

Ono po čemu se ograda od nosila razlikuje od klasične ograde jesu zakrivljene šipke. Zkrivljenja su služila kao rukohvati, kako bi se nosila lakše podigla sa zemlje.

Nažalost, vreme i vremenski uslovi nisu poštedeli ove specifične artefakte, neki od njih su u različitim fazama raspadanja. Posebno udruženje - The Stretcher Railing Society trenutno se bavi zaštićavanjem ovih istorijskih tekovina.

 

Ovo udruženje takođe je započelo mapiranje lokacija na kojima se nalazi ovo neobično nasleđe, a planira se i postavljanje zastava na objekte ograđene nosilima iz rata.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.