Tanja Šljivar izabrana za novu direktoricu Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

BUKA portal / 26. Decembar 2018

Nova direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu je mlada dramska spisateljica Tanja Šljivar, koja, kako piše SeeCult, na to mjesto dolazi poslije smjene Željka Hubača protekle jeseni, koja je bila povod za višenedjeljni protest glumaca i dovela do odlaska upravnika Dejana Savića.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić predstavila je Tanju Šljivar 25. decembra na tradicionalnoj novogodišnjoj, a svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je na čelu te kuće, koju je održala sa ostalim saradnicima – direktorkom Opere Jasminom Trumbetaš Petrović, v.d. direktorom Baleta Konstantinom Kostjukovim i direktorom Muzeja NP Draganom Stevovićem.

“Kada sam pre 30 dana došla u Narodno pozorište, situacija je bila da nema direktora Drame. Odlučila sam se za Tanju Šljivar koja je bila student generacije na Fakutetu dramskih umetnosti. Ja sam joj predavala i mogu da kažem da je bila izvanredna u svakoj oblasti delovanja”, rekla je Ivana Vujić, pominjući nagrađivane komade Tanje Šljivar “Pošto pašteta?”, “Režim ljubavi” i druge.

Ističući pregalaštvo Tanje Šljivar, intelektualnu radoznalost i dobre kontakte sa Evropom, Ivana Vujić je izjavila da je sa ponosom izabrala veoma obrazovanu i veoma darovitu mladu ženu. “Smatram da je naša osnovna dužnost da mladim ljudima damo prostor za rad i stvaranje, da ne idu drugde nego da svoj rad i dar upregnu ovde, da naše kuće zablistaju”, rekla je Ivana Vujić.

Tanja Šljivar je zahvalila na povjerenju koje za nju znači čast i odgovornost, “naročito u odnosu na prethodna dešavanja”.

“Ivana Vujić ističe podršku mladima, ali ona je tek druga žena upravnica NP tako da je ovdje bitan i rodni aspekt”, rekla je Tanja Šljivar, dodajući da je njeno imenovanje i dio talasa u kojem su i Dimitrije Kokanov u Ateljeu 212 i Minja Bogavac u Šabačkom pozorištu.

Drama NP izvešće, kako je ranije i planirano, “Nečistu krv” Bore Stankovića i Šekspirov “San ljetnje noći”, a novi naslovi još nisu precizirani.

Tanja Šljivar je primjetila da Narodno pozorište, kao nacionalni teatar, ima svoje zadatke u pogledu repertoara, a ona bi voljela da postane i model po dobrom funkcionisanju. “Ne mislim samo na materijalne uslove, nego na to da se modeli komunikacije u kući mijenjaju i da se insistira na samoobrazovanju svakog člana ansambla”, rekla je ona.

Mala scena, kako je dodala, biće posvećena preispitivanju kanona i otkrivanju novog, ali i nečeg već postojećeg, a zanemarenog, kao što je djelo spisateljice Biljane Jovanović.

Oslobođenje

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.