Tastarura vam je vjerovatno prljava, evo kako je najbezbolnije očistiti

OTKAKO je počela pandemija koronavirusa, sve više ljudi radi od doma, ali i općenito provodi više vremena pred računalima. Dobra je šansa stoga da vam je tipkovnica prljava, a Mashable donosi savjete kako je najbezbolnije očistiti.

BUKA portal / 27. Juli 2020

 

Za početak, navode nekoliko stvari koje ne biste trebali raditi kako biste izbjegli katastrofu. Iako Apple i Microsoft upozoravaju kako biste trebali biti oprezni s tekućinama, neke maramice za dezinfekciju mogu se koristiti, no ne želite nikakvu tekućinu koja može zaglaviti u malim otvorima.

Čak i ako se ne bojite da tekućina iscuri u male otvore, proizvođači laptopa upozoravaju na upotrebu kemijskih sredstava ili izbjeljivača jer su preoštri za materijale. Stoga, niste li oprezni, sredstvima za čišćenje lako je uništiti laptop.

Naravno, prije nego krenete s čišćenjem, važno je ištekati tipkovnicu odnosno isključiti laptop iz struje. Prvi korak koji tvrtke poput Microsofta i publikacije poput CNET-a i Wireda preporučuju je da tipkovnicu okrenete naopako i istresete iz nje bilo kakav otpad ili ostatke. To možda ne izgleda lijepo, no s vremenom između tipki zaglave se brojne čestice i ovo je najlakši i najbrži način za riješiti se toga.

Za duboko čišćenje možete koristiti komprimirani zrak kako biste izvukli preostale čestice. No jednom kad uklonite sve mrvice, vrijeme je da se krenete baviti bakterijama. To možete napraviti dezinfekcijskim maramicama, oko kojih se čak i Apple predomislio prošli tjedan nakon što su godinama bili protiv bilo kakvih sredstava za čišćenje. Njihova web stranica sad preporučuje 70-postotne izopropilne maramice. Osim toga, možete koristiti i štapiće za uši odnosno vatu.

Ako su vam dostupna samo tekuća rješenja za čišćenje, još uvijek postoji način na koji možete očistiti tipkovnicu. Microsoft preporučuje nanošenje 70-postotne izopropilne otopine na meku krpu bez dlaka. Možete koristiti i mješavinu sapuna i vode na krpi, no pri tome valja biti pažljiv kako se voda ne bi zaglavila u malim prostorima.

Kako to izgleda, ekipa s Mashablea demonstrirala je i u snimci. Možete je vidjeti ispod.

 
Index

Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.