Tegeltija: Nepoštivanje naredbi nadležnih organa i ugrožavanje zdravlja stanovništva je krivično djelo

Tegeltija je naveo da VSTS proteklih nekoliko dana radi na izradi ove inicijative i, kako je istakao, vjerovatno će je usvojiti sutra i dostaviti nadležnim ministarstvima pravde.

BUKA portal / 26. Mart 2020

 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija potvrdio je Srni da je za danas predviđena telefonska sjednica VSTS-a na kojoj će biti razmatrana urgentna pitanja značajna za pravosudne institucije i građane u BiH, među kojima je pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima.

"Jedno od tih pitanja je usvajanje inicijative za donošenje uredbe sa zakonskom snagom kojom će biti riješeno pitanje rokova u različitim postupcima pred pravosudnim organima, počevši od rokova za podnošenje tužbi i drugih prijedloga do rokova za ulaganje redovnih i vanrednih pravnih sredstava", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da VSTS proteklih nekoliko dana radi na izradi ove inicijative i, kako je istakao, vjerovatno će je usvojiti sutra i dostaviti nadležnim ministarstvima pravde.

"Riječ je o urgentnoj stvari koja se mora hitno rješavati da građani zbog vanrednog stanja ne bi izgubili određena prava koja im pripadaju, a zbog objektivne nemogućnosti poštovanja važećih rokova. Osnovna ideja je da prestaju da teku svi rokovi za vrijeme ove vanredne situacije", precizirao je Tegeltija.

Tegeltija je upozorio da je kršenje odluka nadležnih organa, posebno rješenja o samoizolaciji i drugog, obuhvaćeno važećim krivičnim zakonima u grupi djela protiv zdravlja ljudi za koja su zaprijećene i kazne zatvora, te su sva tužilaštva dobila preporuku da po prioritetu postupaju po ovim krivičnim djelima.

On je uputio molbu građanima da budu savjesni i odgovorni u izvršavanju naredbi nadležnih organa u ovoj vanrednoj situaciji, prvenstveno radi zaštite sebe i drugih.

"Svako nepoštovanje naredbi i odluka nadležnih organa u ovoj situaciji koje može ugroziti zdravlje stanovništva je krivično djelo i svi koji počine takva krivična djela biće krivično gonjeni od nadležnih pravosudnih institucija", poručio je Tegeltija.

On je konstatovao da pravosudne institucije rade u svom nužnom kapacitetu i da će im ovakva krivična djela predstavljati apsolutni prioritet. 
 

(Srna)


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.