Tegeltija objasnio šta je sporno kod provjere dvojice kandidata za Vijeće ministara

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da u toku procesa provjera kandidata za ministre i zamjenike ministra nisu dobili potvrdu za kandidate Mlađena Božovića i Vladimira Mijatovića.

BUKA portal / 20. Decembar 2019

 


Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je ranije dala zeleno svjetlo da se Božović imenuje na poziciju ministara za ljudska prava i Mijatović na poziciju zamjenika ministara sigurnosti.

"Do današnjeg dana je završena provjera za 18 kandidata. Završena je provjera za osam kandidata za ministre i 10 kandidata za zamjenike ministara", kazao je Tegeltija, a prenosi Klix.ba.

Naveo je kako nije završena provjera za kandidata Mlađena Božovića.

"Prema onome što smo dobili iz SIPA-e oni su tražili jedan podatak o jednom navodu iz Božovićevih obrazaca koje je popunjavao. Tražili su da vjerodostojnost tih podataka potvrdi Sud BiH, a oni su u toku dana dobili obavještenje da za to nisu nadležni, već da se obrate drugom sudu. Zbog toga SIPA nije mogla danas završiti provjeru za kandidata Božovića", kazao je Tegeltija.

Kada je riječ o zamjenicima ministara, od 10 zamjenika dobili su tačnost provjerenih podataka za devet kandidata, dok za jednog kandidata jedan podatak nije tačan, odnosno nisu mogli da se uvjere u tačnost tog podatka.

"Riječ je o zamjeniku ministra za sigurnost Vladimiru Mijatoviću. Sporna je njegova diploma iz prijeratnog perioda", kazao je Tegeltija.

Naveo je kako je danas donio odluku o imenovanju ministara i zamjenika ministara.

"Upućeno su imena za osam ministara i devet za zamjenika. Nema prijedloga samo za Božovića. Mijatović ako zadovolji provjere bit će predložen za zamjenika. Ukoliko ne, Socijalistička partija će morati predložiti novog kandidata", rekao je Tegeltija.

 

Izvor: Klix.ba


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.