Teksaška bolnica na Facebooku prenosila operaciju mozga, pogledajte

Mlada pacijentica u Teksasu koja je bila budna tokom operacije mozga mogla je razgovarati s liječnicima za vrijeme zahvata a gledatelji iz čitavog svijeta mogli su to promatrati jer je dio operacije prenošen uživo na Facebooku.

BUKA portal / 31. Oktobar 2019

 

Gotovo 100.000 ljudi pogledalo je do srijede 40-ak minuta dugi dio operacije u kojoj su liječnici uklanjali tumor iz mozga Jenne Schard u utorak prijepodne, a koji je prenošen uživo.

Snimka prikazuje 25-godišnju pacijenticu kako razgovara s liječnicima s jedne strane zavjese dok liječnici u hirurškim maskama operiraju njen mozak s druge strane zavjese.

 

 

Schardt je pretrpjela moždani udar zbog nakupine krvnih žila u lijevom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom, kazao je predstojnik klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dallasu dr. Nimesh Patel.

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi liječnici bili sigurni da neće oštetiti neki dio mozga koji kontrolira govor pa je morala izgovarati razne riječi tokom zahvata kako bi hirurzi napravili kartu njenog mozga, rekao je Patel.

"Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo utvrditi koji je put siguran", rekao je Patel. Schardtovoj su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao 4,5 sati.

"Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo", kazao je. "Ovisi o tome gdje je oštećenje koje moramo operirati i želi li pacijent biti budan ili uspavan".

Schardt, studentica iz Illinoisa, bit će otpuštena iz bolnice danas


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.