Testere, blato i otvoren plamen – igračke najbolje ocijenjenog vrtića (FOTO)

Iako su danas stadardi bezbednosti strožiji nego ikad pre, stručnjaci za obrazovanje odlučili su da podrže pedagoge koji istrajavaju u borbi za detinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.

BUKA portal / 09. Maj 2019

Šumsko obdanište “Vile i vilenjaci” u Dorsetu u Engleskoj dobilo je najviše ocene Biroa za standarde u obrazovanju zbog toga što mališane umesto baratanju digitalnim spravicama uči rukovanju testerama i vatrom.

Iako su danas stadardi bezbednosti strožiji nego ikad pre, stručnjaci za obrazovanje odlučili su da podrže pedagoge koji istrajavaju u borbi za detinjstvo ispunjeno prirodom i izazovima koje ona pruža.

 

sumsko obdaniste

 
Ovo obdanište nalazi se u sred šume i nema ni tekuću vodu ni struju. Šest vaspitača nadgledaju decu dok se ona penju po drveću, vise na konopcima. seckaju povrće i kuvaju ručak na otvorenom plamenu. 
 
Inspektori Biroa bili su zadivljeni time što su deca, zahvaljujući boravku ba otvorenom, pokazala veoma visok nivo samopouzdanja i nezavisnosti. “Deca su izuzetno motivisana širokom lepezom izazovnih i poučih iskustava. Dok istražuju prirodno šumsko okruženje, sasvim su posvećena učenju,” napisali su u izveštaju.

Mališani vreme provode na otvorenom bez obzira na kišu ili vetar, jer se vrtić rukovodi krilaticom “Ne postoji loše vreme, već samo pogrešna odeća”. Prosečan dan provode pevajući pesme oko vatre, gradeći kolibe i gacajući po baricama. Matematiku uče pomoću grančica, a lišće i koru drveta koriste za stvaranje umetničkih dela. Takođe, gaje svoje biljke i mese sopstveni hleb.

Kad počne kiša, deca navlače kabanice i gumene čizmice, i sklanjaju se pod nastrešnicu od granja. 

sumsko obdaniste

 

Kirstin Frir, koja je 2007. godine osnovala ovo obdanište, za Dejli mejl kaže “Verujemo da su deca onoliko srećna koliko su bliska sa prirodom, u kojoj najbolje uče. Odrastala sam kampujući sa porodicom u prirodi, kao i moja deca, ali sam shvatila da je mnogo dece koja nisu imala takva iskustva. Mnoga deca su potpuno otuđena od prirode i odrastaju u četiri zida, okružena modernom tehnologijom. Mi pokušavamo da odgajimo buduće tinejdžere koji se neće lako dosađivati, već će umeti da cene svet koji ih okružuje.”

 

sumsko obdaniste

 

Priredila: Jovana Papan

Izvor Detinjarije

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.