Tokom pada Facebooka detalj otkrio šta zapravo rade s vašim fotkama

Tokom masovnog pada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa korisnici su imali problema pri slanju i učitavanju medijskog sadržaja, a neki su primijetili jedan, kako navode, "jeziv" detalj.

BUKA portal / 08. Juli 2019

Naime, iako nisu mogli vidjeti fotografije na Facebooku, mogli su vidjeti tagove koji opisuju što se nalazi na fotografijama. Poznato je da Facebook koristi umjetnu inteligenciju kako bi identificirao objekte i osobe na fotografijama i automatski im dodaje tag, no neke ljude je ovaj detalj ipak prilično uznemirio. 

Iz Facebooka navode da je primarni razlog korištenja tagova na ovaj način olakšavanje korištenja ove društvene mreže osobama koje imaju problema s vidom, no nije poznato koriste li ove podatke u svrhu oglašavanja. Ovakav način tagiranja fotografija otkriva puno osobnih podataka o korisnicima: koji su im hobiji, imaju li ljubimce, nose li naočale, imaju li bradu i slično. To mogu biti informacije koje korisnici ne žele podijeliti. 

Sudeći po reakcijama ekipe na Twitteru, čini se da mnogi nisu znali da Facebook analizira slike na taj način. 

Ovo su neki od komentara

"Ne spominjemo da se neke fotke ne učitavaju, ali da su na njima tagovi za prepoznavanje objekata? Pomalo jezivo."

"Nema slika, ali tagovi su tu. Nije to novost, ali je jezivo. Objavila sam screenshot nečijeg profila, ovi su opisi jako tačni."

"Facebook iz nekog razloga ne učitava fotke kako treba, ali umjesto toga sad znam kakve informacije imaju o tim slikama."

"Danas su pokazali kako Facebook automatski na naše fotografije i storyje dodaje dodatne informacije o tome što se nalazi na njima. Pretpostavljam da to rade kako bi pomogli oglašivačima."

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.